Amb els actes “Barcelona VIU MEXIC 2013” la molt activa comunitat mexicana a Catalunya, celebrarà la seva Independència i la germanor amb Catalunya. Aquesta activitat està organitzada pèr l’associació Mexcat (www.mexcat.org). Segons l’Institut Nacional d’Estadística la comunitat mexicana a Catalunya està formada per més de
10,000 mexicans , que de pas per turisme , estudis o per amor aCatalunya es troben en aquesta comunitat . El proper Diumenge 15 de setembre celebraran l’ésser mexicans amb la “Fiesta del Grito” en el meravellós entorn de la Fira Barcelona de Montjuïc (Plaça Espanya ) a la Plaça de l’Univers , situada al passeig de les fonts de la Reina Maria Cristina . Enguany, la Fira obre les portes després de de dos reeixits anys en la Plaça Marquéz de la Foronda ( Font Màgica ) on no s’hi cabía i es necessitàva un lloc més gran. Aquest any a Fira de Montjuïc, rebran el doble d’assistents , de 25mil dels anys anteriors a 50mil durant les 12 hores de fira aquest any, degut al posicionament a la comunitat mexicana illatinoamericana , la publicitat en 5000 revistes , notes de premsa a Mèxic i Catalunya.

EL “GRITO” D’ENGUANY
La visita de l’alcalde de Barcelona el  Sr Xavier Trias  juntament amb la Consul Mexicana  Sra Norma Ang , donaran el “grito de independència” que caracteritza la cultura mexicana. Col·laboraran en aquest acte artistes culturals de musica popular mexicana , mariachis mexicans i catalans , músics i dj ‘s i la molt probable companyia de l’ex- director tècnic de la selecció mexicana de futbol , ” Javier Aguirre ” així com el
jugador mexicà de l’Espanyol ” Hector Moreno” i del jugador titular del FCB ” Jonathan Dos Santos ” que els faran l’enorme favor d’anar a signar autògrafs a la fira , garanteix un èxit total.

MÉXIC i CATALUNYA
Mèxic ha estat molt present a la vida catalana i especialment, de Barcelona, des de 1837 quan es va instaurar el consolat mexicà a la Ciudad Comtal, per afavorir el comerç que ja existiaa des de feia segles. Un consolat situat als Porxos d’en Xifré, al Pla de Palau, al costat del Port, del que sortien diverses vegades al mes vaixells i bucs amb destí a Veracruz, via Cadis i L’Havana.

Les relacions comercials entre Catalunya i Mèxic es van anar intensificant en aquell segle XIX de creixement econòmic, sobretot l’aiguardient, el textil.. i el consolat mexicà a Barcelona es va convertir en un dels més importants, al capdavant del qual es van situar personatges de la talla de Manuel Paíno o Ignacio M. Altamirano.

La Guerra Civil Espanyola va ser el moment en que Mèxic va demostrar de nou Lajuda al poble català, no reconeixent el govern franquista i donant refugi a nens i nenes catalanes a Mèxic, els coneguts `”Nens de Morèlia”, gràcies a la intervenció de Lázaro Cárdenas i Amália Solórzano. Amb la restauració de la democràcia, Mèxic va tornar a Barcelona amb el Consolat, i amb la llibertad també van tornar alguns dels 10.000 catalans i catalanes exiliats a Mèxic.

Avui, Mèxic ès present a Barcelona a través del Consolat, situat en una finca catalogada, i amb un arxiu que conserva molta de la documentació anterior a la Guerra, gràcies a la intervenció dessinteresada d’un català que va guardar el material durant anys. Entre tots els objectes, un rellotge de paret l’agulla del qual es va parar un dia de 1936, just començada la Guerra Civil.