Aquest cap de setmana tenim el Festival de Cinema de Girona. Per aquest motiu he entrevistat a Lluís Valentí , màxim responsable del festival

JLP : Aquest any se celebra la 25 edició del festival de cinema de Girona quins records tens de la primera edició ?

Lluís Valentí : La primera edició va ser una cosa extraordinària , màgic , paraula que ja no s’usa , perquè ja no hi ha màgia en el cinema . Un gran ambient , ple d’il · lusió . La gent s’amuntegava , volia veure aquestes pel · lícules , que eren tan estranyes que no podies trobar als cinemes , ni a la televisió , Internet no existia . Un cinema realment incipient , amb més creació que producció , amb petits formats , amb nous formats analògics .

J.L.P : Com va sorgir el festival ?

Ll.V : Al Bar de copes de nit , Nummulit , on cada nit es reunia el que es deia ” La petita gauche divine de Girona” . Érem periodistes , artistes , professors universitaris , etc . i alguns d’ells fèiem cinema . El bar posseïa pantalles , llavors vam decidir passar les nostres pelis als amics , ens vam reunir un grup de cineastes , programem , publicitem i voila el Festival .

JLP : Comenta alguna fita o anècdota d’edicions anteriors

Ll.V : Hi ha quatre noms importants al Festival que van tenir presència continuada : el primer Nunes , que va morir fa tres anys , Tomàs Mallol que ha mort aquest estiu , Lupe Ontiveros , que també ha mort aquest any i Gregory Nava que segueix treballant en Hollywood. Fernando Cobo també va ser un personatge dins del Festival , abans d’estar amb nosaltres va estar implicat en la Família Telerín , en el famós anunci de sobirà rodat amb la dona de Serrat en els Sauces l’Estany de Banyoles . Ens va deixar fa tres anys .

Nunes es va convertir en l’ideòleg del Festival. Lupe ens va obrir les portes de Hollywood i Gregory Nava les portes de l’Acadèmia de Hollywood . Crec que tot això ha estat molt significatiu per al país .

JLP : Quines expectatives tens davant aquesta edició de 2013 ?

Ll . V : Desenvolupar el Festival a la Plaça de la Independència de Girona , li dóna molt de glamour i publicitat . Poder comptar amb els cinemes Albeniz i el Teatre Municipal ens dóna l’expectativa de poder millorar l’organització i potenciar la promoció .

JLP : Quines novetats o sorpreses ens depara aquesta nova edició ?

Ll . V : Un debat SOBRE EL CINEMA Europeu en el territori espanyol , centrat en la descoordinació entre autor i mercat . Una nova secció de cinema ecològic , proper a la dieta naturalista , està prenent expectatives .

J.L.P : Pots avançar la programació ?

Ll.V : Aquí va una bona part d’ella . Inaugurarem amb la pel · lícula ” Lore ” .

Aquestes són les pel · lícules de la secció d’Ecologia :

” La veu del vent ” de Carlos Pons . Coproducció hispanofrancesa de 92 minuts

” La Barbacoa ” d’Enric Urrutia de 82 minuts

” Llavor de llum ” , de Raimon Casals

” Stop” ( Rodant el canvi ) de 90 minuts , dirigit per Alba González de Molina Soler i Blanca Ordóñez de Tena

” Meat the truth ” ( La veritat sobre la carn ) de Gertjan Zwanikken i Claudine Everaert , Holanda . De 72 minuts

” Dos tomàquets , dos destins ” , curtmetratge de 9 minuts d’Aníbal Goméz i David Rodríguez

A la secció Gay es podran veure 11 curts : “I still love you ” , “Què necessitem ? ” , “Social Buterfly ” , ” Rates ” , ” ( Des) trobada” , “Gai goth scene ” , ” Xat Romeo ” , ” I’veu only begun ” , ” Severed ” i “The Rookie & the Runner ” .

JLP : Per tancar , parla’ns dels teus projectes personals .

Ll . V : Sóc al rodatge de dos documentals , una amb uns músics cubans que es titula Balseros en avió dirigida per mi , i una altra sobre la mort que es titula Leción en vida , dirigida per Lluïsa Mora .

J.L.P Gràcies , Lluís !

Ll . V : Moltes gràcies a tu , Jose ! Ens veiem al festival de cinema de Girona !

José López Pérez