(foto: Anna Fabregas) “El cel de Girona aquesta nit brilla més que mai. Les seves estrelles tenen la llum dels nostres artistes…” amb aquestes paraules Lluís Valentí (director del Festival de cinema de Girona) iniciava la inauguració del 23è Festival de cinema de Girona.

El talent emergent centra la 23a edició del Festival de Cinema de Girona. La mostra, que es va celebrar el 2, 3 i 4 de desembre, va comptar amb 40 curtmetratges a competició. A més,va incloura mostres de cinema de la Catalunya Nord, de Xile i del Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona, fora de concurs. Com a novetats, va comptar amb una taula rodona sobre el talent, dos concerts amb artistes de cinema com a protagonistes i una espectacular inauguració.

L’objectiu del Festival de Cinema de Girona ha estat, des de la primera edició, promoure la creació en el món del cinema. Una promoció que ara l’organització vol potenciar i impulsar amb el talent emergent. El director del Festival, Lluís Valentí, ha destacat que “el nostre objectiu en aquesta edició és potenciar el nou talent i que els joves puguin obtenir en questa edició les claus per treballar i tenir èxit en el món del cinema”.

Per aquest motiu, i a banda del programa habitual de les diferents seccions del festival, en aquesta edició es va celebrar un acte acadèmic que va consistir en una taula rodona sota el títol ‘El talent emergent i l’èxit’. En el debat, organitzat per l’Acadèmia del Cinema Català, es va voler aconseguir que els assistents puguessin extreure les claus per a la potenciació del talent emergent en el món del cinema.

Entre altres, hi van participar l’actor i clown Johnny Melville; el músic i compositor Lévi Star; el director de càsting Pep Armengol o el productor, distribuïdor i programador François Boutonnet; Roser Fort, directora del Centre Alameda (Alameda, Xile). La taula rodona va ser moderada per Santi Lapeira, director i guionista.

Una altra de les novetats d’aquesta 23a edició va ser la celebració de dos concerts on els artistes són personatges del món del cinema. Els dos concerts van estar protagonitzats per l’actor i clown Johnny Melville, un dels millors clowns del món,  i el músic i compositor Lévi Star. El primer concert es va fer el  divendres al local Cucut i el segon, el dissabte a les 10 de la nit es va fer al local Cloë.

Lluís Valentí ha explicat que “es tracta de dues actuacions pensades expressament pel festival amb artistes del cinema i amb música del món del cinema”.

 

La inauguració del festival és una novetat també d’aquesta 23a edició. Es va fer el 2 desembre als cinemes Albèniz de Girona amb tot el glamour de les grans dels festivals de cinema. A partir de les 9 del vespre, van anar arribant els artistes participants en aquesta edició que van passar per la catifa vermella i, a partir de 2/4 d’11 de la nit, es van projectar als mateixos cinemes Albèniz els curtmetratges seleccionats en la categoria de millors curts de 2011.

 

Curtmetratges a concurs

En aquesta 23a edició, el Festival de Cinema de Girona va comptar amb 3 categories: documental, digi-ficció i millors curtmetratges de 2011. Són més de 40 curtmetratges que van estar a competició de temàtica diversa i procedents de les comarques de Girona, Catalunya i la resta de l’Estat, Itàlia, Xile, Brasil, Portugal, Estats Units i Argentina, entre altres.

 

La categoria amb més curtmetratges a competición va ser la de digi-ficció amb 26 treballs, mentre que es van seleccionar  9 en la categoria de documentals i 6 per al premi al millor curtmetratge de 2011.

 

A banda dels curtmetratges a competició, la programació del Festival va inclou un programa de curts del Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona, incloent-hi el guanyador del Premi del Públic i el Premi del Jurat, que va estar format per alumnes d’escoles de cinema. També es va fer una sessió documental sobre models de família i els problemes legals a Itàlia i un docu-ficció sobre l’assetjament consentit pel professorat que ha patit un jove a l’Amèrica profunda.

 

També es va veure una altra mostra de cinema de la Catalunya Nord, dissenyat en col·laboració amb el Festival Cinemaginaire d’Argelès sur Mer, que està agermanat amb el festival de Girona, i una mostra de cinema xilè.

 

Tant la taula rodona com la projecció dels curtmetratges es van fer a la Casa de Cultura de Girona, que va tenir lloc el diumenge, així com l’acte de lliurament de premis de la 23a edició i la clausura del festival.

 

 

PREMIATS

 

Les pel·lícules Una flor en recepción i Territori al plat han rebut aquest vespre els premis com a millors curts en les categories de ficció i documental, respectivament del 23è Festival de Cinema de Girona. El jurat ha premiat també el film La Amistad com a millor curt en la categoria de 35 mm. El palmarès del festival s’ha entregat aquest vespre en un acte a la Casa de Cultura de Girona que ha servit també per reconèixer l’actor i clown Johnny Melville amb diferents guardons.

 

En la categoria documental, el jurat ha escollit com a millor documental Territori al plat dirigit per Toni Martí per “la manera en què aquest documental fa reflexionar el públic sobre la gastronomia de proximitat i la gent que s’hi dedica”, fent una menció especial “a les seves característiques tècniques (fotografia, so, muntatge…)”.

 

A Territori al plat, Toni Martí proposa una reflexió sobre la gastronomia de proximitat a l’Empordà i, a través d’un ramader, un pescador, un pagès i una cuinera, es descobreixen les dificultats que viu un sector que, des de ben antic, s’ha encarregat de dissenyar el paisatge i de fer arribar el territori al plat.

 

En la categoria de documental, el jurat també ha volgut fer una menció especial al documental Narcís Masferrer Buixó Narmas dirigit per Anna Vicens. Amb aquest reconeixement, el jurat “vol esperonar aquest tipus de documental, on la recuperació de la història de cada poble i la seva gent és la seva raó de ser”.

 

Per últim, el jurat ha volgut lliurar també un accèssit a Somnis atrapats d’Anna Teixidor i Marc Faro “per la diversitat dels personatges i la qualitat tècnica de la pel·lícula”.

 

El jurat està format per François Boutonnet, director del Festival Cinemaginaire d’Argeles sur Mer; Natàlia Navarro, directora  d’Inspai Centre de la Imatge de la Diputació de Girona; Jordi Teis, director d’Olotdoc Mostra de Documentals d’Olot  i  Josep Ferrer, director del Cinema Club Vuitimig de Cassà de la Selva.

 

Pel que fa a la categoria de Ficció, el jurat ha escollit com a millor curt la pel·lícula Una flor en recepción de Marta Parreño, que s’ha endut també el premi a la millor interpretació femenina per a Belén López. En aquest film de Valladolid, s’explica la trobada de dues hores entres dos desconeguts.

 

El premi a la millor direcció ha estat per a l’actor i clown Johnny Melville, per a la pel·lícula Blactracker, on evoca de forma poètica els llegendaris westerns de Hollywood. Melville s’ha endut també el premi a la millor interpretació masculina pel mateix film.

 

El jurat ha volgut reconèixer també la pel·lícula Le llamaremos bobby del gironí Paco Cavero com a millor guió per la seva originalitat. El premi a la millor fotografia ha estat per a Gerard Puigmal i Martí Colomer per la pel·lícula Frames mentre que la gironina Reykjavik s’ha endut el premi al millor muntatge. Per últim, el jurat ha volgut reconèixer amb el premi a la millor música original el curt Fuzzy  “per la dificultat que representa produir un musical”.

 

El director i guionista Lluís Hereu; la guionista Teresa Crespo; Josep Maria Canals i Jesús Codiñach de ‘Cineastres d’Olot’ han format part del jurat.

 

Pel que fa a la categoria de 35 mm, el premi a la millor pel·lícula ha estat per a Amistad  d’Alejandro Marzoa. La millor direcció ha recaigut en Eugenia Poseck per la pel·lícula Slide, on compartia direcció amb altres cineastres. La millor interpretació masculina ha estat per a Carlos Blanco, també per Amistad, mentre que Gema Santoyo i Camila Bertone s’han endut el premi a la millor interpretació femenina per Pecera.

 

El jurat està format per Roser Fort, director del Centro Alameda de Xile; Santi Lapeira, director i guionista; Pep Armengol, director de casting i Almudena de Santiago, productora musical.

 

Els premis del 23è Festival de Cinema de Girona s’han lliurat aquest vespre en un acte a la Casa de Cultura de Girona on també s’ha entregat el premi Xavier Cugat a l’actor i clown Johnny Melville en reconeixement a la seva trajectòria. Aquesta és la segona vegada que el Festival lliura aquest guardó que es va instaurar l’any passa per reconèixer la trajectòria al món del cinema i que l’any passat va rebre el compositor Carles Cases.

 

En aquesta 23a edició, el Festival de Cinema de Girona ha comptat amb 3 categories: documental, digi-ficció i millors curtmetratges de 2011 en 35 mm. Són més de 40 curtmetratges a competició de temàtica diversa i procedents de les comarques de Girona, Catalunya i la resta de l’Estat, Itàlia, Xile, Brasil, Portugal, Estats Units i Argentina, entre altres.

 

La categoria amb més curtmetratges a competició és la de digi-ficció amb 26 treballs, mentre que se n’han seleccionat  9 en la categoria de documentals i 6 per al premi al millor curtmetratge de 2011.