Les polítiques culturals desenvolupades els últims anys des de les institucions públiques valencianes estan aconseguint una societat fatalista, sense il·lusió, anémica i amorfa. Es propugnen models socials que enalteixen la insolidaritat, la rampinya, la mediocritat i el balafiament.

Observem estupefactes com els principals responsables de l’actual crisi econòmica i social s’inventen falsos culpables, donen lliçons i apliquen fortes retallades en els serveis bàsics (salut, educació, serveis socials) i en els culturals.

Davant semblant estat de coses aixequem la nostra veu.

Considerem que la cultura és un dret fonamental de les persones. Que a través d’ella ens desenvolupem i perfeccionem com a éssers humans. Compartim la recent afirmació d’Irina Bokova, Directora General de la Unesco. “De tots els patrimonis de la humanitat, l’audiovisual és un dels quals permet accedir de manera més directa i intuïtiva a la riquesa de les cultures del món i a la infinita diversitat de la civilització humana.”

Afirmem que la Mostra de València, Cinema del Mediterrani, significa un exemple de defensa del cinema i de la seva diversitat. Del cinema com a escola de llibertat i solidaritat. La Mostra defensa, respecta i apropa cultures veïnes enfront dels monopolis excloents. La Mostra és un instrument de suport al cinema valencià, espanyol, europeu i mediterrani. La desaparició de la Mostra representa un pas més en el declivi cultural al que se’ns vol arrossegar. Això significa un profund desconeixement de les diferents cinematografies que es realitzen a la regió mediterrània com a expressió de la seva realitat i diversitat.

La Mostra és un patrimoni cultural ingent que pertany a tota la Ciutat, als ciutadans i les ciutadanes que en ella habiten. I, per extensió, a tota la ciutadania i als cinèfils del País Valencià, d’Espanya i de tots els pobles mediterranis. Denunciem i condemnem el procés emprès per a primer buidar-la de contingut, i conduir-la finalment a la seva anul·lació.

Desitgem que, mes aviat que tard, la palmera de la cultura representada per la Mostra reneixa i novament València sigui una ciutat de cinema, un lloc de trobada de les nostres cultures, un referent imprescindible en el necessari diàleg dels pobles riberencs i amb finestres obertes al món.

Aula Magna de la Universitat de València, a tres de novembre de 2011.

PRIMERA LLISTA DE SIGNANTS (per ordre alfabètic)

• Javier Angulo, periodista, Director de la SEMINCI (Setmana Internacional de Cinema de Valladolid).
• Marta Belaustegui, actriu, Directora del Festival Mujeres en Dirección de Cuenca.
• Emilia Bolinches, periodista.
• Vicky Calavia, cineasta.
• Antoni Canet, cineasta.
• Paco Carrasco, Director de la Mostra (1985-1987).
• Alfons Cervera, escriptor.
• Lluís Miquel Campos, music.
• Idili Crespo, exhibidor.
• Josép Lluis Forteza, productor, Director de la Mostra ( 1987-1989).
• Vicent Garcés, President de la Mostra (1980-1987).
• José