El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha presentat -aquest dissabte 29 de març-  la nova fase del concepte “Catalunya Media City”: D’una banda, el ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies del Besòs i la complementarietat amb l’ampliació del Parc Audiovisual de Terrassa, amb dos nous platós: un de 1.000 m2 i un altre de 2.200 m2 que serà el més gran de Catalunya.

Amb aquestes iniciatives paral·leles, es busca que Catalunya sigui un centre de referència de l’audiovisual al sud d’Europa. En el projecte 3Xemeneies es vol consolidar un centre de producció audiovisual, investigació, formació i foment empresarial del sectors audiovisual, en un sentit molt ampli, abastint lògicament els móns digitals i del videojoc: És un projecte, la necessitat del qual, el Cluster Audiovisual de Catalunya, venia reclamant des del 2020 com a “projecte tractor” de la indústria audiovisual catalana.

Salvador Illa ha destacat que es tracta de “la transformació d´una fàbrica d´energia” de les Tres Xemeneies en una nova energia: la de la innovació de la indústria audiovisual. “Aquest edifici és un símbol dʻesforç i treball i record dʻun passat industrial” de Catalunya i Barcelona” ​​i a la vegada vol convertir-se en “un espai obert als projectes innovadors de l’audiovisual, ha emfatitzat”. Illa, ha agraït als governs anteriors de la Generalitat amb el president Aragónes i la Consellera Garriga (presents a l’acte) la feina feta destacant que “no ha calgut tocar ni una coma del projecte” i  s’ha referit a aquest pla com “un projecte de país“, tot i que “encara té anys de treball per endavant”. De fet, haver passat el projecte de Cultura a Presidència ja denota aquesta voluntat de donar-li la major volada possible.

COL·LABORACIÓ ENTRE ORGANISMES

El president ha agraït també la col·laboració entre les diferents institucions participants a banda de la Generalitat: Consorci del Besòs, els Ajuntaments del Barcelonés Nord (Sant Adrià, Santa Coloma i Badalona), l’Ajuntament de Terrassa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Aquesta coalició, que lidera el propi Departament de la Presidència, compta amb una comissió mixta de seguiment per coordinar les actuacions necessàries per fer realitat el hub. El projecte suposa, com s’ha explicat, les dues infraestructures a Terrassa i Sant Adrià: En relació a la primera,  s’ha anunciat que properament es licita el concurs per a la construcció dels dos nous platós, en què s’invertiran 13 milions.

En quan a les tres Xemeneies, a la demarcació física de Sant Adrià, que també incideix en la demarcació de Badalona s’ha adjudicat la redacció del projecte de rehabilitació i ampliació de la Nau de Turbines, que serà l’epicentre del hub i acollirà centres de formació, espais d’innovació, exhibició i suport empresarial, a més d’infraestructures per a la producció audiovisual. Aquesta adjudicació s’ha fet al despatx d’arquitectes de la UTE que lideren Jordi Garcés i De Seta Bonet amb Marvel Architects, Landscape Architects, Urban Designers PLLC. Segons s’ha explica, la seva proposta, anomenada “E la nau va”, va obtenir la millor valoració (95,41 punts). Dana de Seta que ha explicat les línies generals del projecte en que destacariem un facil accés de la ciutadania a través d’uns passadissos a la Nau de les Turbines, aprofitament de la brisa marina per la refrigeració de l’edifici etc… La idea, a la fí que es planteja és una rehabilitació de l’espai que respecta els elements patrimonials de l’edifici mentre introdueix noves infraestructures per a la producció i la innovació audiovisual.

El Catalunya Media City de les 3X (Xemeneies) compta amb un pla urbanístic aprovat de transformació d’una àrea de 32 hectàrees, que inclou el hub audiovisual, un gran parc urbà de 10 hectàrees, més de 185.000 m² d’habitatge (el 40% protegit) més uns 100.000 m² destinats a activitats econòmiques. L’edifici de la Nau de Turbines, on s’ha fet la presentació del dissabte compta amb una superfície de 22.600 metres quadrats i des del 2023 és titularitat de la Generalitat, mentre s’espera tenir aviat la plena titularitat de les colindants 3Xemeneies propiament… Entre les característiques destacades, la proposta dels arquitectes per aquesta Nau manté l’estructura industrial original i afegeix una ampliació amb un vestíbul d’entrada que connecta amb l’espai públic exterior. A més, s’hi integraran elements sostenibles com una coberta verda i 4.500 m² de panells solars per a la generació d’energia renovable.

CENTRE DE FORMACIÓ I DESENVOLUPAMENT

El nucli del projecte -la Nau de Turbines, de 22.600 metres quadrats- combinarà espais de formació amb un centre cultural i exhibició de les darreres tendències audiovisuals i digitals. Amb la col·laboració de les principals universitats, es vol donar una oferta formativa i investigadora, impulsant nous programes de formació professional, graus, màsters i doctorats especialitzats en audiovisual i digital. Es preveu atendre entre 2.000 i 2.500 estudiants cada any, oferint educació professional, universitària i no reglada en aquests sectors. En quan a la innovació i creativitat, es posaran en marxa programes de residència artística, suport a la producció de formats innovadors i foment de la creativitat digital, a més d’un centre de referència en investigació i desenvolupament tecnològic a l’àmbit audiovisual i de la cultura digital. L’equipament també tindrà un espai d’experiència i exhibició. Així, la sala noble constarà d’un espai diàfan de 5.600 metres quadrats i 17 metres d’alçada per exhibir noves formes d’expressió del món digital i audiovisual.

UN CALENDARI

Salvador Illa ha posat data a l’inici de les obres d’ampliació i rehabilitació de la Nau de Turbines: Serà l’estiu de 2026, i està previst que acabin a finals de 2028. La inversió total prevista és de 70,8 milions. Illa ha afirmat que el projecte “convida a pensar en gran” pel futur de l’audiovisual i per “projectar Catalunya al món”. El centre complementarà el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on es construiran els dos nous grans platós de 2.200 i 1.000 metres quadrats, on encara no hi ha data, donat que ara es convoca la licitació.