La segona edició del projecte Acció>Cinema, que uneix el món de la cooperació i l’audiovisual utilitzant el cinema com a eina de transformació social, arriba al seu punt final amb un balanç molt positiu. Aquest any, el projecte ha consolidat la seva vocació d’impulsar el treball conjunt entre els sectors i fomentar espais de reflexió crítica i participació.
Entenent que l’audiovisual és imprescindible perquè es produeixin canvis en la societat, seguim treballant perquè indústria cinematogràfica i ONG es trobin i treballin juntes per construir nous relats. La clau és la suma de les seves contribucions: el context i els arguments que aporten les organitzacions i l’emoció del cinema.
Amb la mirada posada en la pròxima edició, és moment de recollir aprenentatges i posar en valor les sinergies generades gràcies a la col·laboració entre Catalunya Film Festivals i una vintena de festivals i mostres de cinema sòcies amb el sector de la cooperació.
Per tancar aquesta edició, el 3 de desembre s’ha celebrat l’acte de balanç d’Acció>Cinema 2024 a la Nau Bostik conduït per la periodista Laia Soldevila; una jornada on l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, LaFede.cat i Catalunya Film Festivals han repassat les dades d’enguany, i on s’han ofert noves oportunitats de connexió entre el món del cinema i el de la cooperació.
Durant la seva intervenció, Àngels Seix, en representació de Catalunya Film Festivals, ha destacat que “hem consolidat l’intercanvi de coneixement i aliances entre els festivals i mostres de cinema i les ONG. Tenim un tram del camí fet i un recorregut amb moltes possibilitats encara.” Per la seva banda, Marta Grau, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha afegit que “hem encertat en aquesta aposta per l’audiovisual i per treballar plegades. És molt important aquesta distribució per tot el territori a través dels festivals perquè la nostra missió és arribar a tota la ciutadania. Per nosaltres el focus important són les desigualtats, posant al centre les veus i les lluites dels col·lectius del Sud Global. Hem de proposar i compartir una mirada crítica i això és una cosa que ja es treballa en els festivals”. En la mateixa línia ha parlat Montse Santolino de Lafede.cat, “és una oportunitat bestial per a les entitats, Nosaltres només coneixíem la part d’exhibició del festivals, però ara hem descobert la seva part professional i educativa. Al 2025 i 2026 hem de fer un salt qualitatiu amb els treballs que poden sortir d’aquesta relació”.
Per tancar el primer bloc d’intervencions, Andrea Costafreda, directora general de Cooperació al Desenvolupament, ha volgut destacar que “per mi ha estat una sorpresa molt grata aquesta línia de treball amb l’audiovisual, apropant mons, enfortir capacitats en el món de la solidaritat, promoure producció, distribució i exhibició.” A més ha afegit que és molt important la tasca de fer arribar aquests tipus de produccions a centres educatius per què “estem veiem que entre el públic jove s’està donant una involució en aquests elements de ciutadania crítica. Amb el Departament d’Educació i Formació Professional estem fent feina per una estratègia compartida per arribar a escoles i instituts, un públic jove on s’ha de posar Més èmfasi perquè estan construint la seva visió del món.” Per tancar la jornada, s’ha projectat el curtmetratge Don Benjamín i s’ha dut a terme la conversa Creació i programació en el marc dels festivals de cinema, amb la participació del cineasta Iván Zahínos (productor, guionista i director de Don Benjamín) i Agustí Argelich (director artístic i programador), que han parlat des del punt de vista del creador i del programador i les oportunitats que sorgeixen als festivals i mostres de cinema.
A falta de les xifres definitives de les activitats dels festivals en curs, la segona edició d’Acció>Cinema ha comptat amb un total de 79.641 participants. D’aquests, 37.849 persones han participat en activitats dirigides a la ciutadania general, mentre que 41.586 participants han format part de programes adreçats a públic infantil i juvenil, incloent públic familiar i centres educatius. Entre aquests, es comptabilitzen 28.581 infants d’entre 3 i 12 anys i 13.005 adolescents i joves. A més, 155 professionals del sector de la cooperació i l’audiovisual han participat en activitats especialitzades.
Les activitats d’Acció>Cinema han arribat a 83 municipis de Catalunya, a més del públic online. S’han organitzat 34 activitats en el marc de 23 festivals, repartides en 12 activitats per a la ciutadania general, 10 per a públic infantil i juvenil i 12 sessions de formació per a ONG i professionals de l’audiovisual. Aquestes activitats han donat lloc a 623 sessions presencials i en línia, incloent 152 projeccions acompanyades de presentacions d’experts, taules rodones o col·loquis posteriors.
En total, s’han projectat 107 pel·lícules. D’aquestes, 59 han estat produïdes o ambientades a països AOD (que reben l’Ajut Oficial al Desenvolupament definit pel Comitè d’Assistència al Desenvolupament de l’OCDE) amb representació de 36 països del Sud Global.
15 pel·lícules han estat produïdes o ambientades en països prioritaris per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament com són Colòmbia, el Senegal, Moçambic, Marroc, Palestina i Guatemala. Els festivals i mostres sòcies que han participat en aquesta edició són: Americana Film Fest, ANIMAC, Asian Film Festival Barcelona, BCN Sports Film Festival, Brain Film Fest, Choreoscope, CLAM, Dart, Docs Barcelona, El Meu Primer Festival, Festival Nits de Cinema Oriental de Vic, Filmets Badalona Film Festival, In-Edit Festival, Inclús, l’Alternativa, la GRAN pantalla!, Moritz Feed Dog, Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, Protesta, REC, Sitges Film Festival, Transhumant Festival i Wallay! Festival de cinema africà de Barcelona.
CONNEXIONS ENTRE SECTORS
La col·laboració amb 50 ONG ha estat clau. 25 d’aquestes han participat en festivals i mostres, col·laborant en 42 sessions amb tallers, diàlegs i materials didàctics. Paral·lelament, 28 ONG han pres part en accions formatives del projecte, organitzades per Acció>Cinema o els festivals i mostres participants. 11 ONG han participat en tallers de desenvolupament de projectes audiovisuals.
Les activitats formatives han estat un eix fonamental, contribuint significativament a l’enfortiment de les capacitats de les ONG i dels professionals del sector audiovisual. Això reforça l’objectiu d’Acció>Cinema de promoure el llenguatge audiovisual com una eina clau per a la transformació social i la cooperació internacional.
Acció>Cinema és un projecte impulsat per Catalunya Film Festivals, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i en aliança amb LaFede.cat, que promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just. Acció>Cinema és una col·laboració facilitada pel Departament de Cultura.