Un estudi explora el potencial de la província de Barcelona com a destinació del anomenat “turisme de pantalla”. Aquest Estudi ha estat liderat per la Diputació de Barcelona i elaborat pel CETT Barcelona, i converteix la demarcació en una destinació destacada en l’àmbit de les produccions audiovisuals.
167 dels 311 municipis barcelonins (sense comptar Barcelona ciutat) han estat escenaris d’uns 500 rodatges de ficció en els últims 25 anys, a totes les comarques de la província. Quatre d’elles (Vallès Occidental, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme) n’han acollit més de 100.
Les dades mostren el potencial de les comarques de Barcelona com a destinació del turisme de pantalla, una tendència en alça basada en visitar llocs per la seva aparició a pel·lícules o sèries, així com l’experiència turística basada en productes i atractius vinculats amb el cinema i la televisió. Segons l’informe Global Travel Trends (2023), el 64% dels turistes se senten inspirats a visitar llocs que han vist a pel·lícules o sèries.
L’Estudi sobre el turisme de pantalla a les comarques de Barcelona mostra, d’altra banda, que l’oferta d’empreses dedicades a aquest tipus de turisme és encara reduïda a la demarcació i obre el camí per estudiar accions per potenciar-lo en el futur.
L’estudi s’ha presentat aquest dimecres 11 de desembre en el marc dels Matins del Cercle de Turisme, la plataforma de serveis de màrqueting turístic que impulsa la Diputació de Barcelona per dinamitzar el sector turístic públic i privat de la província de Barcelona, amb l’objectiu d’assolir un posicionament adequat a escala nacional i internacional que garanteixi un turisme sostenible i responsable. En el Cercle participen més de 400 empreses, ens públics i destinacions turístiques de la província.
Aquest estudi de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.