15 ANYS DE L’ALTERNATIVA PRO
L’Alternativa PRO va néixer fa 15 anys amb un objectiu clar: ajudar a construir una indústria cinematogràfica més sana, col·laborativa i inclusiva. Un any més, imagina un futur on la creativitat i la legalitat convisquin en equilibri i les històries arribin a tothom, sense barreres ni limitacions. Per a l’Alternativa PRO, el cinema és una plataforma de connexió entre persones, idees i cultures. En un món on produir pel·lícules ja no signifiqui enfrontar-se a obstacles legals o financers, el cinema es podrà transformar realment en una expressió pura de creativitat compartida.
El taller Drets a la vista: Clearance Coordinator mostra als professionals com gestionar els aspectes legals a la producció audiovisual sense frenar la creativitat. Amb la col·laboració d’ECAM, María Jiménez, experta en clearance, ensenyarà als participants a assegurar-se que els elements d’una pel·lícula estiguin protegits, per evitar conflictes legals innecessaris i permetent que les produccions arribin a l’audiència de manera fluida .
A la xerrada Cinema per a tothom: l’accessibilitat com a procés creatiu, s’abordarà com fer que les pel·lícules siguin accessibles per a totes les persones des de les primeres etapes de producció. Aquest enfocament no només amplia el públic potencial, sinó que també enriqueix el procés creatiu.
La coproducció nacional, internacional i amb col·legues és una xerrada dedicada a mostrar com estructurar acords sòlids. Els ponents compartiran experiències sobre la distribució de drets i els acords financers per evitar malentesos i garantir col·laboracions reeixides.
La trobada Meet the Festivals permetrà als assistents conèixer de primera mà què busquen els programadors de festivals de cinema a tot el món. Aquest esdeveniment és clau per a aquells que desitgen ampliar la projecció de les seves obres i descobrir festivals, però també indispensable per a aquelles persones l’ofici de les quals és programar.
Finalment, la jornada El viatge d’una pel·lícula oferirà una visió integral del cicle de vida d’una obra cinematogràfica. S’exploraran les diferents estratègies perquè les pel·lícules arribin a les audiències. A més, s’inclourà una taula rodona sobre autodistribució, on cineastes compartiran les seves experiències en portar les pel·lícules directament al públic.
PROJECTES SELECCIONATS A CINEMA PENDENT
La 12a convocatòria de Cinema Pendent per a projectes en desenvolupament ha rebut aquest any 447 projectes: A Mentoring Projects, s’ha seleccionat Al rojo vivo de Rocío Llambí, Ese lugar inexistente d’Alejandro Alonso i Alejandro Pérez, i La fàbrica de Ran Shao. A més de La nit sense ombra (o el reportatge perdut dels 4 vents) de Nicolás Gutiérrez Wenhammar i Murmur de Lupe
Pérez García. Tots ells gaudiran d’un any d’acompanyament amb tutories que comprenen totes les fases de la producció.
A EXTREMLAB, programa que després de presentar-se a l’Alternativa, continuará en Adaens (Portugal), Badajoz Cine Fest (Extremadura) i al GastroPitch – EXTREMLAB (MAFIZ / Festival de Málaga), trobem els projectes: Arquitectura d’una ferida d’Aitana Ahrens, De fang d’Anna Llargués, Disparar a la cabra de Mario Martínez Sáenz i Estranho, estranho, estranho de Gabriela Frederico Giffoni. També s’inclouen treballs com Foc a la boca d’Alois Sandner Díaz i Novo inferno: deixa que arda tot o sagrat de Víctor Soho.
Al programa Laboratori de desenvolupament de projectes, amb Pau Subirós, han estat seleccionats Arter de Mikel Mas Bilbao i El jaguar i el camaleó d’Irlanda Tambascio Waine. Ningú ens ho va dir d’Elisa Celda i O sonho infinito d’Ian Capillé. El projectes seleccionats per participar al XI Pitching Forum del GAC des de la convocatòria del GAC han estat Baixamar de Fernando Tato, Estoque d’Andrea Segarra Bueno, La corrent de Miguel Ángel Ferreiro i Olor de fum de Marta Mojal. També Pell cremada d’Alexander L. Arias, Pere de Gabriel Ochoa, Qualsevol nit pot sortir el sol de Martí Haro Sanvicens i Trencanous d’Eric Moral. Des de la convocatòria de Cinema Pendent ha estat seleccionat Fiesta negra de Guillermo Magariños.
Al programa Acció>Cinema hi participaran Diarios del silencio de Daniela Muñoz, Endins de Dembo Diaby, Justícia en el País de la Boira de Laura Dauden i Les petjades del que és invisible de Lucía Pérez Prat.
La secció WIP inclou El diable també ho diu cor de Miguel Mejías, El vol de la cigonya de Soumaya Hidalgo i Berta Vicente, Leleka d’Hutter Harald i Els materials sensibles d’Alberto Van den Eynde.
A Curt i Ras, participaran projectes com Tave Heyiv de Genjo Selwa, El paisatge del cos (encara no existeix) de Clara de Ramon, Thais, Elena Jordi, 1918 de Marga Almirall i O da miña nai de Nerea Barros.
I per últim, Les malignes d’Elena Guillén, ha estat seleccionat per participar en les Jornades Professionals del Festival de Cinema de Terror de Molins de Rei.