En aquesta XXVI edició del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, ara que tot just comença l’any 5.785 en el calendari d’aquesta cultura mil·lenària, totes les pel·lícules pretenen obrir un espai de reflexió i de compromís amb la pau i amb la vida.

De vegades el cinema ens obre els ulls de tal manera que la nostra mirada capta altres mons que deixen de ser aliens, tant si són reals com de ficció.

Hi ha personatges que ens fan recordar coses que queden lluny en el temps i l’espai, però que ens interpel·len, com els de Chantal Akerman a Histoires d’Amérique, la pel·lícula d’obertura d’aquesta edició. O els de James Schamus a Indignation. O com els que habiten a A House in Jerusalem, de
Muayad Alayan, que retrata la despossessió i la pèrdua de la llar, o els joves amb llurs vides esguerrades per la militarització de l’Estat i la guerra a Innocence, del director Guy Davidi, que ens visitarà a la Filmoteca. També rebrem la visita de Günter Schwaiger, el director de Qui té por de la ciutat de Hitler?, film que revisa el llegat del führer a Àustria, país en el qual va néixer.

En totes aquestes obres, així com en Le dernier des Juifs, de Noé Debré, o The Pefect Number, de Krzysztof Zanussi, la dialèctica de les mirades és la protagonista. I els personatges d’Esther Tabak a The Narrow Bridge immersos en un conflicte d’una violència sense fi, s’identifiquen amb la mirada dels altres, als qui veuen com iguals, construint així el camí vers la reconciliació.

Dijous 3 d’octubre – 20.00h  –  Sala Chomón – Filmoteca de Catalunya

Dimecres 30 d’octubre – 19.30h –  Institut Français Barcelona


Dimecres 11 de novembre – 20-30h – Cinema Truffaut – Girona