El jurat internacional de la segona edició de +RAIN Film Festival Internacional de Cinema i Intel·ligència Artificial ha compartit el seu veredicte aquest dimecres 12 de juny, a la gala de clausura del festival en el Auditori MediaComplex de Mediapro. El jurat, format per Shyam Sundar, de Penn State University; Mads Damsbo, tecnòleg creatiu i emprenedor, cofundador de Kaspar AI; i Rachel Falconer, de Goldsmiths University of London, ha decidit atorgar els següents premis:

El Premi a Millor Pel·lícula és per a 512X512, d’Arthur Chopin (França, 2023): “Aquesta pel·lícula ens va sorprendre amb el seu casual però profunda interrogació sobre els arquetips visuals de la IA. Ens va portar a un fascinant viatge d’arqueologia digital en material trobat en internet i ens va exposar la jerarquia esbiaixada i anivellada de la nostra memòria visual col·lectiva.

El Premi del Jurat és per a Fried Egg, de Rucha Thigale (Regne Unit, 2024): “Una pel·lícula crua, però sensible, intuïtiva, però deliberada i que, encara que a vegades es va sentir aleatòria i desconnectada, va revelar una nova veu vulnerable que amb el temps i una major exploració de la IA com co-creadora podria complir un potencial prometedor.

I, finalment, Morbo, de Jonas Sanson (Brasil, 2024), s’ha emportat una Menció Especial: “Apreciem enormement la intenció d’aquest cineasta de representar honestament la seva experiència viscuda del seu món. L’execució va tenir un impacte directe en nosaltres i el ritme i la cadència del muntatge semiòtic ens van fer voler detenir-nos en cada fotograma. Saber que va haver-hi un meticulós procés d’eliminació de biaixos en l’algorisme, afegeix al fet que hem de llevar-nos el barret davant aquest prometedor narrador.

+RAIN A SÓNAR+DEl 13 i 14 de juny, +RAIN es traslladarà a la Fira de Montjuïc, seu del Sónar de dia. La primera jornada albergarà el FAIR, on una seixantena d’experts internacionals en IA i la indústria audiovisual discutiran els reptes, oportunitats i vectors de transformació en l’era de la IA generativa. La segona jornada se celebrarà l’AI & WEB3 CREATIVES SUMMIT, un espai d’inspiració, debat i presentació de startups i spin-offs relacionades amb les indústries culturals i creatives, i projectes d’investigació artística amb tecnologies emergents.

Sónar+D també presentarà a Project Area tres instal·lacions de +RAIN: les pel·lícules guanyadores del festival, un arxiu digital activat per l’artista Azahara Cerezo que connecta propostes musicals i audiovisuals generades amb IA, i Latent Booth, una experiència interactiva sobre la comunicació entre humans i màquines, culminant en una pel·lícula col·laborativa amb la contribució de Hugging Face.

+RAIN A FILMIN A partir del 13 de juny, les 10 pel·lícules a competició estaran disponibles a Filmin. I del 17 al 30 de juny, tota la programació de la segona edició de +RAIN estarà disponible en línia. A més de les presentacions, debats, i la projecció de les pel·lícules de la segona edició del +RAIN, també es podran veure els debats i les presentacions d’AI & WEB3 CREATIVES SUMMIT, que tindran lloc en el marc de Sónar+D, un espai d’inspiració, debat i presentació de start ups al voltant de les indústries culturals i creatives i projectes de recerca aplicada i artística amb tecnologies emergents. Per a tots aquells que no siguin usuaris de la plataforma, el preu de la subscripció és de 9,99€, i també es podrà accedir a la resta de continguts de Filmin durant tot un mes.


+RAIN està coorganitzat per la Universitat Pompeu Fabra i el Sónar, i impulsat pel Departament de Comunicació, el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF i ARSENAL. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Social de la UPF i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). També hi col·laboren la Càtedra Futurs de la Comunicació, el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya, FILMIN, el Grup de Recerca en Orígens del Cinema (Universitat de Girona), Phonos i la Factoría de Industrias Creativas. El +RAIN forma part del programa NODE UPF (primavera 2024)

Rucha Thigale (Fried Egg), Joris Mezouar (productor de 512×512) i Jonas Sanson (Morbo)
+
.