Per fi va arribar el dia de l’estrena, després de més de tres anys de treball ardu per portar a bon port un projecte que va sorgir en plena pandèmia de la COVID el març de 2020. La pel·lícula documental “Juan Mariné. Un siglo de cine”, amb direcció i guió de María Luisa Pujol, va poder projectar-se en una gran pantalla als cinemes Filmax Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) els dies 22, 23 i 24 de novembre, aquest darrer dia amb la participació especial del Col·legi Oficial d’Òptics Optmetristes de Catalunya (COOOC).

En aquesta ocasió van estar també a la presentació del documental, a més de Jorge S. Bonet i María Luisa Pujol, els germans Alfons i Lluís Bielsa, vicepresident del Col·legi i delegat territorial de Barcelona, respectivament.

El documental, que va fer la seva pre-estrena el 7 de novembre als cinemes Renoir Princesa de Madrid, ha iniciat la seva trajectòria promocional amb molt bon peu, està nominada als Premis Forqué, i és candidata per als Premis Goya i els Premis Feroç.

A la pre-estrena de Madrid va assistir el mateix Juan Mariné als seus 102 anys. A l’estrena de Barcelona va preferir no fer-ho per reservar-se per estar en plenes condicions a la gala dels Premis Goya que se celebrarà el 10 de febrer del 2024 a Valladolid, on recollirà el Goya d’Honor que li ha concedit l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d´Espanya. Un premi molt merescut que feia temps que la indústria del cinema reclamava i que per fi s’ha fet realitat.

Per compensar la seva absència a l’estrena de Barcelona, Juan va voler enviar un vídeo d’agraïment a Filmax Gran Via i adreçada al públic, que va saludar afectuosament. VEURE ENLLAÇ

El dia 24 de novembre van assistir-hi alguns participants de la pel·lícula, així com membres de l’equip de rodatge i postproducció. Entre ells, Josep M. Queraltó, Albert Sagrera, ajudant de direcció; el músic i compositor Alfred Tapscott, que ha fet una magnífica banda sonora i va venir expressament des de Centelles (Barcelona); Hector Herrera, segon foquista, que va venir des d’Arenys de Mar (Barcelona); Xavier Lacasta, de la Universitat de Barcelona; l’actor Apolinar Losada, que a més d’interpretar el paper de Groucho Marx felicitant Juan Mariné a l’Acadèmia de Cine, va ser ajudant de producció a la unitat de Barcelona; Magí Crussells, assessor històric del documental i director de Film-Història de la Universitat de Barcelona; Àngel Martín, directiu d’audiovisual; Francesc Sirvent, de la Col·lecció Món 007; i Ignacio Elizalde, en representació de la Fundació Barraquer. Tomàs Pladevall, director de fotografia i patró d’honor de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó, que venia des de Roda de Ter, no va poder arribar a temps malgrat el seu desig per un contratemps pel camí. Hi va haver una representació important d’Antaviana Films, amb l’assistència dels seus fundadors, Maria Rosa Fusté i Josep Maria Aragonés; el muntador Juan Gabriel García (AMMAC), Míriam Ruiz, de grafisme, i Ana Jarque, de logística.