El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, ha anunciat avui el palmarès de la 30a. edició, durant una festa de lliurament de premis i celebració del seu 30 aniversari al Hall del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), punt neuràlgic del festival. L’Alternativa continua aquest cap de setmana amb sessions i activitats al CCCB (a l’Auditori, al Hall mateix, a la Sala Raval), a l’Auditori del MACBA, als Cinemes Maldà i a la Filmoteca, on diumenge per la tarda es projectaran els films guanyadors d’aquesta edició. Part de la programació es podrà recuperar online, a Filmin, per un temps limitat, del 15 al 28 de gener de 2024.

El Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, ha estat atorgat a Notre Corps de Claire Simon “per la seva aposta per un cinema observacional que crea espai per a l’escolta de les dones i els seus cossos. I perquè la directora transcendeix aquest format observacional col·locant el seu cos a les trinxeres de la representació, convertint així el seu dolor individual en dolor col·lectiu, fent d’allò personal polític”. El jurat, format per Jo Serfaty, María Zafra i Eloi Bigas, ha decidit concedir una menció especial a Tótem de Unidad de Montaje Dialéctico “per treballar amb la dimensió no tan sols visible sinó també invisible d’un país poblat per les ferides dels seus desapareguts. Per treure a la superfície allò ocult, creant un assaig que convida l’espectador a excavar a la violenta història de Mèxic, alhora que apunta la importància de construir altres mons possibles”.

El jurat del Premi Curtmetratge Internacional, format per Ramon Balcells, Florencia Alberti i Manel Carrasco, ha concedit per unanimitat el premi a El polvo ya no nubla nuestros ojos de Colectivo Silencio “per la seva capacitat de reescriure 200 anys d’història mitjançant una proposta on l’ètica, l’estètica i el mode de producció convergeixen en un contrarelat de resistència i memòria”. El jurat també ha concedit una menció especial a Aqueronte de Manuel Muñoz Rivas “per la subtilesa de la posada en escena en un viatge que combina l’experiència sensorial amb un delicat retrat d’arquetips”.

Carles Martínez, Mariana Freijomil i Daniel Grandes, integrants del jurat del Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials, ha acordat per unanimitat concedir el premi ex aequo a Soc filla de ma mare de Laura García Pérez “per la capacitat de remuntar l’arxiu familiar i articular una mirada incisiva, capaç de revelar el passat i reformular la identitat familiar” i a Máxica Neves no Nadal de Víctor Soho, “per la seva capacitat de transformar l’ansietat cibernètica en un soliloqui-glitch que no pot diferenciar allò polític d’allò íntim”. El jurat també ha concedit una menció especial al llargmetratge Zinzindurrunkarratz d’Oskar Alegria “per la seva construcció impecable d’un assaig que explora la memòria a través d’un quadern de sons i imatges dissociats”.

El Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional ha estat concedit per unanimitat a The Mountains (Bjergene) de Christian Einshøj, perquè “és un bon exemple de fins a quin punt l’esfera privada és política. Està impulsat per la qüestió de com és possible (re)apropar-se i trobar punts en comú. Potser hauríem de disfressar-nos més sovint.” El jurat ha estat format per Antonio José Navarro, Judith Behre i Pradip Nag. 

I el Premi DOCMA de Llargmetratge de l’Alternativa Oficials ha estat atorgat per unanimitat a Un volcán habitado, de David Pantaleón i José Víctor Fuentes “per la destresa a l’hora de retratar la impotència de l’ésser humà en trobar-se atrapat entre la voluntat de la vida i la fascinació per la natura”. Laura Álvarez, Manuel Bauer i Víctor Luengo, jurat del Premi DOCMA, han decidit atorgar una menció especial a Soc filla de ma mare de Laura García Pérez “pel diàleg sensible i valent que la directora estableix entre passat i present, i per lús del cinema com a eina per reconciliar-se amb la vida”

PALMARÈS DE L’ALTERNATIVA OFICIALS

PREMI LLARGMETRATGE INTERNACIONAL 
Notre corps, de Claire Simon (França)

Menció especial:
Tótem, d’Unidad de Montaje Dialéctico (Mèxic, Xile)

PREMI CURTMETRATGE INTERNACIONAL 
El polvo ya no nubla nuestros ojos, de Colectivo Silencio (Perú)

Menció especial:
Aqueronte, de Manuel Muñoz Rivas (Espanya)

PREMI FILM NACIONAL
ex aequo
Soc filla de ma mare, de Laura García Pérez (Espanya)
Máxica Neves no Nadal, de Víctor Soho (Espanya)

Menció especial:
Zinzindurrunkarratz, d’Oskar Alegria (Espanya)

PREMI DOCMA DE LLARGMETRATGE 
Un volcán habitado, de David Pantaleón i José Víctor Fuentes (Espanya)

Menció especial:
Soc filla de ma mare, de Laura García Pérez (Espanya)

PREMI DON QUIXOT DE LLARGMETRATGE INTERNACIONAL 
The Mountains (Bjergene), de Christian Einshøj (Dinamarca)

PALMARÈS CINEMA PENDENT L’ALTERNATIVA PRO

PREMI CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PRO
MX, d’Iván Blanco

PREMI KINOLUX I WELAB 
Ruta 5, d’Amaya Sumpsi

PREMI NON FINITO 
Lejanía, de María Melina Wazhima

PREMI RÍO BRAVO
Valvas, d’Andrea Hoyos

PREMI ANTAVIANA 
Las niñas de canchas, de Raul Villalba

PREMI MUSIC LIBRARY & SFX 
Lejanía, de María Melina Wazhima

PREMI MECAS
Camionero, de Francisco Marise

PRIMER TEST DEL REC 
Mangos, de Ben Guez

PREMI LABED
Unfogal, de Neus Pagès