El Festival de Cine de Terror Molins de Rei inicia el 3 de novembre el seu “aquelarre cinematogràfic anual”. Durant deu dies i amb 126 pel·lícules programades —entre curts i llargs— i una vintena d’activitats, acabaran culminant amb la ja tradicional Marató de 16 hores de Terror, esdeveniment que des de fa dies ha esgotat totes les entrades.

En una roda de premsa de la darrera setmana a l’ajuntament del municipi, amb l’alcalde Molins de Rei, Xavi Paz, i el director i la subdirectora del festival, Javier Rueda i Glòria Massana respectivament, s’han donat a conèixer els detalls d’una edició dedicada a les bruixes que commemora, també, els 50 anys de la primera Marató, germen del que és avui el festival.

La roda, a més, ha coincidit amb l’obertura de la versió online del TerrorMolins, que a través de Filmin, entre el 26 d’octubre i el 12 de novembre, oferirà 20 curtmetratges de la secció Globus i 20 llargmetratges de la secció Retrospectiva. 

Les xifres del TerrorMolins 2023. Del 3 al 12 de novembre a La Peni —i del 26 d’octubre al 12 de novembre en les seves seccions online a Filmin—, el TerrorMolins ha programat 56 llargmetratges i 70 curtmetratges de fins a 37 nacionalitats. Durant aquests dies tindran lloc també més d’una vintena d’activitats destinades a tota mena de públics, des de les d’indústria, per a professionals del sector, fins a tallers per a infants i joves. En un any en què s’ha tornat a apostar amb força pels títols inèdits a Catalunya, la programació inclou 43 premières, d’entre les quals destaquen l’estrena mundial de la pel·lícula de cloenda, la sèrbia Mudbrick, o les estrenes a l’estat espanyol de grans títols del cinema de terror de l’any com New LifeIt’s a Wonderful KnifeGood Boy o Hostile Dimensions. A més, la projecció de diverses d’aquestes pel·lícules comptarà també amb la presència dels seus equips, presents durant els dies de festival.

Presències destacades i reconeixement honorífic. Entre els convidats que rebrà el festival per presentar les seves pel·lícules hi ha Caye Casas i David Pareja, director i protagonista, respectivament, del film inaugural La mesita del comedor. També assistiran al TerrorMolins el britànic Graham Hugues, director de Hostile Dimensions que el 2021 va guanyar el principal premi de la secció Videodrome del festival amb Death of a Vlogger; els noruecs Marie Andrea Waade Grønning i Viljar Bøe, productora i director de Good BoyF. Javier Gutiérrez, director de La espera; així com el serbi Nikola Petrovic i els principals membres de l’equip tècnic i artístic de Mudbrick. A tots ells s’hi sumen els equips de bona part dels curtmetratges de Secció Oficial i Ç-Trencada i els membres dels respectius jurats, entre els quals hi ha noms destacats com els de Carlota PeredaNerea TorrijosPaul Urkijo Alijo o Laia Aubia.

A més, el reconeixement honorífic del TerrorMolins 2023 anirà a parar a Mar Targarona. La directora i productora barcelonina és un dels noms més rellevants del cinema de gènere contemporani al nostre país. A través de la seva productora, Rodar y Rodar, ha aixecat títols imprescindibles per entendre el terror contemporani a casa nostra, com El habitante inciertoEl orfanatoLos ojos de Julia o El cuerpo, de directors com Guillem Morales, J.A. Bayona i Oriol Paulo. També s’ha prodigat com a directora de thriller i terror; seus són els films SecuestroDos o El cuco. Aquesta darrera obra, recentment estrenada als cinemes, es projectarà en una sessió especial al TerrorMolins, a tall d’homenatge, amb presència de la cineasta.

Foto de Dan Costa: l’equip del Festival


Més que bruixes. Entre les propostes que s’han preparat al voltant de les Bruixes, leitmotiv d’aquesta edició, hi ha la secció Retrospectiva, que enguany és més extensa que mai i que inclou 24 films i títols tan mítics com la sueca Häxan. La bruixeria a través dels temps (1922), L’estació de la bruixa (1972) de George A. Romero o el clàssic contemporani de Rob Zombie The Lords of Salem (2012), que formarà part de la Marató. A més, durant el festival se celebraran xerrades, com la que impartirà Mireia Iniesta sota el títol “Va de bruixes: velles, meuques i perverses?”, o la taula rodona “Bruixa, més que bruixa!”, sobre estereotips i biaixos al cinema en clau femenina. També s’inaugurarà l’exposició d’obres de diverses il·lustradores “Bruixes-Sorginak-Brujas: Aquelarre il·lustrat”, creada amb col·laboració de la Semana de Cine Fantástico y de Terror de Donostia, i es presentarà el llibre Beso negro: brujería, cine y cultura pop, d’Elisa McCausland i Diego Salgado, impulsat pel TerrorMolins juntament amb el mateix certamen donostiarra.

Una trobada imprescindible del sector. El TerrorMolins 2023 tornarà a ser l’epicentre del cinema de terror en clau industrial gràcies a les Jornades Professionals, on hi ha més d’un centenar d’empreses convidades i està previst que assisteixin més de 120 acreditats. També tindrà lloc el Dia del Cinema Català, on a banda de les projeccions i la Gala de la secció Ç-Trencada, es reuniran representants del TAC – Terror Arreu de Catalunya, associació que aglutina la majoria de festivals de gènere del país