Les emissions de 8tv i de Verdi Clàssics que s’emetien pel multiplex d’EDICA en TDT s’han apagat aquesta darrera setmana, s’han «fos a negre» com titulen alguns mitjans…

Com es sabut, la televisió privada catalana 8TV era propietat de l’italià Nicola Pedrazzoli vinculat anteriorment a Canal 50 i Canal Català. L’empresa 8TV Emisions Digitals de Catalunya EDICA va entrar en concurs de creditors l’agost passat i de fet, ja no inicia la programació pròpia al setembre. El web, que continua operatiu, també mostra la imatge fosca…

En les darreres setmanes la graella televisiva de 8TV es mantenia per les pel·lícules i produccions antigues aportada per Verdi Classics. Segons va informar el propi canal digital de Pedrazzoli Principal, la situació econòmica d’ EDICA es va “desestabilitzar” amb el tancament de Fibracat i BarçaTV, dos canals que llogaven part del múltiplex gestionat per EDICA.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar en la sessió plenària del 4 d’octubre, la incoació d’un procediment administratiu d’extinció de la llicència corresponent al canal múltiple d’EDICA per unanimitat, desprès del concurs de creditors.

La decisió ha estat adoptada” arran de la declaració de la situació legal de concurs voluntari d’EDICA, que va ser publicada al BOE núm. 217, d’11 de setembre de 2023, atès que aquesta és una de les causes d’extinció de la llicència previstes en el contracte per a la prestació del servei, signat el 17 de setembre de 2003″.

En la seva resolució, el CAC estableix un període d’un màxim de 10 dies per tal que la societat EDICA pugui presentar les al·legacions i aportar la documentació que consideri pertinent.

Segons argumentava la propia empresa en aquestes alegacions al tancar Fibracat al gener i Barça TV el passat 1 de juliol la situació era insostenible. A banda de la pèrdua d’aquests ingressos EDICA també argumentava una caiguda de les inversions publicitàries pel menor consum de televisió convencional acusant també a Kantar Media –l’empresa que mesura les audiència televisives- de mantenir un sistema “obsolet” que perjudica els canals petits com 8TV que no superava mai l’1 per cent de share mensual.

Durant la fase de concurs de creditors, un administrador concursal validava les finances de l’empresa i avaluava si mera possible un pla de viabilitat per donar continuïtat a les emissions d’una forma estable o s’havia de sol·licitar la liquidació.

El setembre de 2022 8tv va iniciar una temporada amb un pressupost de 10 milions d’euros empleant a 320 persones entre treballadors directes i indirectes. Entre d’altres, la televisió privada va oferir espais a Vicent Sanchis, Pilar Rahola, Josep Rull o Eduard Pujol. També al frare Carlos Fuentes, director del col·legi dels Franciscans a Sabadell, que presentava durant molts anys el format Catalunya Opina. Fuentes s’ha acomiadat de 8tv des d’Instagram.

L’etapa actual d’EDICA amb l’empresari Nicola Pedrazzoli va arrencar el març de 2021 quan el Grup Godó, històric propietari de 8tv des de 2001, va vendre el múltiplex de TDT a Pedrazzoli.

Aquest tancament suposa una caiguda de l’escàs ecosistema de mitjans en català i mostra una incapacitat inquietant de fer possible una proposta privada televisiva al nostre país… Per reflexionar-hi…