S’ha presentat la 20a edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic, on trobarem pel·lícules destacades i convidats del FesNits 2023, entre els quals hi ha Yasuaki Kurata, Gran Premi Honorífic, i els directors Wang Chong i Yifang Lee. L’acte ha tingut les intervencions de la regidora de Cultura de la ciutat, Bet Piella, i del director del festival, Quim Crusellas. A més, també s’ha presentat l’exposició dels cartells originals que l’il·lustrador Xevi Dom i el dissenyador Jordi Farrés han confeccionat les cinc darreres edicions del certamen i el llibre Siempre nos quedará Pekín, de Carlos Benítez i Montse Rovira, editat per l’Associació Nits de cinema oriental.
El Festival Nits de cinema oriental de Vic encara el seu vintè aniversari presentant 46 pel·lícules, dues d’elles en estrena mundial, 17 en estrena internacional i fins a 11 títols més que es veuran per primera vegada al país en el marc del FesNits. A més, del 18 al 23 de juliol la capital osonenca acollirà més de seixanta acreditats, entre premsa, professionals i convidats. A banda de les projeccions cinematogràfiques, durant els sis dies de festival s’organitzen multitud d’esdeveniments i activitats repartides per tota la ciutat, com les ja tradicionals exhibicions a la Bassa dels Hermanos o els tallers infantils. També hi haurà activitat gastronòmica, amb els sopars asiàtics o el nou pastisset elaborat expressament per Lluc Crusellas, recentment nomenat millor mestre xocolater del món.
Presències destacades de la 20a edició. Com cada any, el FesNits es convertirà en un lloc de trobada per a cineastes i públic, amb la presència, entre altres, de Wang Chong i Yifang Lee, directors debutants amb Gelat de moniato i Little Blue, respectivament, dues pel·lícules que formen part de la Secció Oficial competitiva i que opten als principals premis. També assistiran al festival Adrià Guxens, director del curtmetratge Un soroll llunyà, així com els membres del jurat, Raquel Barrera, Jaume Balagueró i Paul Urkijo, i el Gran Premi Honorífic d’enguany, Yasuaki Kurata.
Yasuaki Kurata, Gran Premi Honorífic 2023. Nascut a Japó l’any 1946, Yasuaki Kurata confessava en un documental de la TV nipona que era molt difícil per a un estranger fer-se una carrera a Hong Kong, sobretot essent japonès. Ell ho va aconseguir: 75 pel·lícules rodades a l’antiga colònia britànica. Però també va triomfar al Japó i va aconseguir papers rellevants a les ordres de directors com Shohei Imamura (Eijanaika, 1981) o Paul Schrader (Mishima, 1985). Kurata és un autèntic artista marcial: 5è donen de karate, 3r donen de Judo i 2n donen d’Aikido. La seva experiència li va obrir les portes dels equips d’especialistes de tokusatsus dels seixanta de la Toei, i el seu carisma va cridar l’atenció dels Shaw Brothers a Hong Kong, que el van fitxar per a un dels principals papers a The Angry Guest (Chang Cheh, 1971). El que vindria després ja és llegenda. La seva popularitat el porta a aparèixer en gairebé una vintena de títols anuals, incloent clàssics del cinema de kungfu com The Prodigal Boxer (1972) o El pequeño padrino de Hong Kong (1974), i durant els anys vuitanta en desenes de títols de cinema de ninges, amb títols com Ninjas en la trampa mortal (1982) o Ninja Thunderbolt (1984). La seva carrera va tornar a canviar en conèixer el gran Sammo Hung, amb qui va fer diverses pel·lícules i va enlairar encara més la seva popularitat fins a culminar, al costat de Jet Li, amb Fist of Legend (Gordon Chan, 1994), una de les millors pel·lícules d’arts marcials de tots els temps. Aquests últims anys l’hem pogut veure en pel·lícules com La venganza del dragón (2009), amb Jackie Chan, Legend of the Fist (2010), amb Donnie Yen, o L’últim Gàngster (2012), amb Chow Yun-Fat, pel·lícula projectada al Festival Nits. Yasuaki Kurata segueix en actiu als seus 77 anys, apareixent encara en pel·lícules, sèries de TV i curtmetratges com el que es projecta aquest any al festival, Yume Monogatari, on torna a retrobar-se amb els seus estimats ninges.
Siempre nos quedará Pekín: un viatge cinematogràfic per les relacions hispano-xineses. Amb motiu del 20è aniversari del festival, l’Associació Nits de cinema oriental va encarregar a Carlos Benítez i Montse Rovira, crítics cinematogràfics i assistents habituals del certamen, elaborar un llibre que, a través del cinema, expliqués les relacions històriques entre la Xina i Espanya. El resultat és Siempre nos quedará Pekín, un viatge en forma d’assaig ple de dades interessants i curiositats, amb kungfu i pelotaris; brigadistes xinesos a la Guerra Civil; projeccions pioneres de cinema oriental amb recitals de poemes de Lorca i un gran ventall d’influències i aproximacions culturals i històriques d’una i altra banda, recollides en les més de 400 pàgines del llibre que han presentat els seus autors a la Biblioteca Pilarin Bayés.