Sitges té la vocació de transformar la cimentera de Vallcarca -ara en desús- en un campus tecnològic orientat a la innovació i la indústria del coneixement, amb especial atenció al sector audiovisual, en el qual la població té un especial vincle. En l’estat actual del projecte contempla al seu torn la construcció de vivendes, hotels, espais comercials i instal·lacions culturals, articulades totes entorn d’un parc fluvial que desembocaria a la platja. La proposta és d’enorme envergadura, però té obstacles, a l’estar enclavada en ple Parc Natural del Garraf.

El projecte en el seu estat actual és bastant més que una idea. El dossier amb els primers esbossos per transformar la zona, als que ha tingut accés les darreres setmanes EL PERIÓDICO, elaborat pels estudis d’arquitectes Oua i Mias sota la direcció de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), (l’empresa mare a la qual pertany la cimentera de Vallcarca) explica que es vol «regenerar aquestes instal·lacions amb un campus tecnològic d’alt nivell amb edificis per a activitats productives, residencials, hoteleres, comercials, equipaments esportius i culturals». Construir-ho destinaria prop de 80.000 metres quadrats a usos productius i d’investigació, i podria donar peu a la creació de 4.500 nous llocs de treball, segons afegeix el prospecte.

Fonts pròximes a l’Ajuntament de Sitges afirmen que la proposta «és sobre la taula, però encara li queda un llarg camí ja que ha d’involucrar altres Administracions, atesa la magnitud i l’ambició que el projecte comporta. «El nou campus de Vallcarca hauria de convertir-se en un referent mundial com a pol estratègic de les indústries del coneixement i la innovació, sumant-se als nuclis i corredors industrials de l’àrea metropolitana de Barcelona», afirma el dossier. Un factor clau per aconseguir-ho, passaria per aixecar allà un centre de dades (actualment n’hi ha 37 a Espanya, nou d’ells a Catalunya). Un potencial que inclou a més convertir el que avui és el port industrial de Vallcarca en un punt de connexió de cables digitals submarins amb Àsia i l’Àfrica.

La vella cimentera, on s’han rodat desenes de pel·lícules i anuncis publicitaris en els últims anys, és propietat de Portland Valderrivas, empresa filial de FCC, un dels gegants espanyols de les infraestructures. Està presidit per Esther Koplowitz i participat majoritàriament pel magnat mexicà Carlos Slim. D’acord amb el seu prospecte, el projecte «està sent acompanyat per nombrosos grups empresarials i institucions», una idea que podria provocar certa sorpresa en el sector…

Ubicat al Parc Natural del Garraf

La proposta remarca en tot moment la seva sensibilitat mediambiental i el seu alineament amb els compromisos climàtics la qual cosa sembla lògica ja que el seu emplaçament al mig d’una zona protegida. No en va el projecte està estructurat entorn de la «recuperació de la riera» de Vallcarca, que es convertiria en un parc fluvial que recorre el campus tecnològic i les àrees residencials amb zones verdes. «És la primera intervenció que explicita la voluntat de naturalitzar aquesta instal·lació industrial», assegura la proposta. També contempla instal·lar en el seu si un centre d’interpretació del Parc Natural del Garraf.

Segons expliquen els promotors. de les 19 hectàrees que ocupa actualment la zona industrial de Vallcarca, un 31% és espai natural, un àmbit que passaria a representar el 51% si prosperés el projecte, segons el document. També es reduiria la superfície ocupada, que passaria a ser de 15 hectàrees. En la seva concepció arquitectònica també hi ha voluntat de preservar el passat industrial d’una cimentera que va obrir el 1903 i va arribar a tenir una colònia de milers de treballadors que vivien al costat de la fàbrica. Només s’enderrocaria el 30% de la instal·lació. En la resta, s’aprofitaria la volumetria de sitges, edificis i enginys per construir les noves vivendes i usos del complex…

Posició de l’Ajuntament

Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges ha explicat en la darrera setmana que “El projecte de Vallcarca és una gran oportunitat per al desenvolupament econòmic de Sitges” en una reunió en la que a banda del regidor d’Urbanisme i Espais naturals, Eduard Terrado Pablo, també ha participat Francesc Sutrias, secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya.

Segons ha explicat la pròpia alcaldesa el projecte aposta per la implantació d’indústries vinculades al sector audiovisual, tecnològic i formatiu.

L’Ajuntament treballa pel foment de la indústria audiovisual, entre d’altres nous sectors econòmics al municipi, a través de diferents línies d’actuació. A Vallcarca, tot i que actualment no hi ha un projecte definitiu, la proposta presentada per la propietat privada, preveu la regeneració integral de la zona, fent una transformació de l’antiga fàbrica de ciment que passaria a ser un hub tecnològic i audiovisual. Aquesta transformació vol ser un referent internacional en urbanisme sostenible i en aquest sentit, la iniciativa preservaria el sòl industrial “que no pot perdre el municipi i que cal preservar” però “el que farem és passar d’indústria pesant a indústria neta i del coneixement”.

L’Alcaldessa de Sitges s’ha centrat en aquest aspecte del projecte però no s’ha parlat dels usos complementaris de vivendes, hotels i espais comercials que estan presents en el dossier de FCC. L’actuació a Vallcarca formarà part, ha explicat el regidor d’Espais Naturals, Eduard Terrado, d’un pla del Govern municipal de recuperar i preservar el Parc del Garraf amb l’objectiu de reduir l’impacte a la zona seguint la línia mundial de la lluita contra l’emergència climàtica.

Cimentera de Vallcarca – Autor: Xufanc – Llic. Creative Comm.