Del 19 al 23 d’octubre, neix a Catalunya el primer festival dedicat a acostar a tots els públics valors budistes com la no-violència, la interdependència de tots els éssers vius i el respecte pel medi ambient. Amb una programació acurada, oferirà pel·lícules i documentals de creació recent amb diferents mirades sobre temes d’actualitat, com ara l’emergència climàtica, l’educació i l’equitat de gènere.

El primer Festival de Cinema Budista de Catalunya està organitzat per la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes i compta amb el suport de la Fundació Dharma-Gaia (FDG) i de l’Ajuntament de Barcelona, a més de la col·laboració de la Buddhist Film Foundation (BFF), entitat organitzadora del Festival Internacional de Cinema Budista, que des del 2003 se celebra a les principals ciutats del món.

EL PROGRAMA

LA programació del Festival està disponible en aquest enllaç

val a dir que les sessions seran complementades amb presentacions, presencials o en línia, per part dels directors o directores, i amb entrevistes i col·loquis. A més de les projeccions, també hi haurà activitats paral·leles a diverses localitats del territori, programades per les diferents entitats membre de la CCEB, com ara sessions de meditació, tallers per a nens i nenes, cinefòrums, xerrades i portes obertes.

ACTIVITATS PARAL·LELES

També des de primers de mes han començat un seguit d’activitats paral·leles al Festival propiament la referència de les quals està disponible en aquest enllaç

ELS ORGANITZADORS: COORDINADORA CATALANA D’ENTITATS BUDISTES

La Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes és una associació sense ànim de lucre que aplega les comunitats de totes les tradicions budistes del territori català. Neix el 2007 per coordinar i crear sinèrgies entre les entitats i els centres budistes de Catalunya i les Illes Balears amb la voluntat de presentar i representar el budisme a la societat on, des de fa quaranta anys, ha anat arrelant. Formen part de la CCEB una trentena d’entitats de diferents tradicions: zen, tibetana, xinesa, coreana i vietnamita, entre altres.

La finalitat de la CCEB de difondre els valors humans i de pau del budisme en l’àmbit nacional, se suma a l’objectiu del Festival de Cinema Budista de Catalunya: fomentar i acostar, a través del poder del llenguatge cinematogràfic, el coneixement dels principis budistes fonamentals, com ara la no-violència, la interdependència de tots els éssers vius, la pràctica de l’atenció plena i el respecte pel medi ambient.

FUNDACIÓ DHARMA-GAIA

Aquest festival també és possible gràcies al suport de la Fundació Dharma-Gaia, una entitat cultural privada, sense ànim de lucre, dedicada a la difusió del budisme i molt compromesa amb el medi ambient, promou diverses activitats acadèmiques amb universitats catalanes, així com conferències, exposicions, producció de vídeos, documentals i publicacions sobre budisme, aportant contingut a la revista Buddhistdoor (en espanyol i en anglès), i desenvolupant projectes a l’estat espanyol i a l’Amèrica Llatina.

BUDDHIST FILM FOUNDATION

La CCEB també té el privilegi de comptar per a la programació d’aquesta primera edició del festival amb el suport i l’assessorament de Gaetano Kazuo Maida, el director executiu de Buddhist Film Foundation, l’entitat organitzadora del Festival Internacional de Cinema Budista, amb seu a Oakland, Califòrnia, EUA, i que des del 2003 ha estat present a diferents racons del món, com Los Angeles, Washington DC, Londres, Ciutat de Mèxic, Amsterdam, Singapur i Tailàndia, entre altres. Els organitzadors del BFF tenen la intenció portar el festival internacional a Barcelona en un futur.

MEMBRES DE LA CCEB

Sense la il·lusió i la participació activa dels membres de la CCEB, aquest festival no seria possible. Centres budistes de diverses localitats estan organitzant activitats paral·leles que seran programades amb l’objectiu d’acostar els valors del budisme al públic en general i que anirem anunciant.