El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada (FIC-CAT) ha anunciat aquest dimecres 12 de maig els 64 films que formaran part de la Secció oficial de l’edició d’enguany, que se celebrarà del 5 al 13 de juny després que el 2020 s’hagués d’ajornar la seva celebració degut a l’emergència sanitària de la Covid-19. Dins de la Secció oficial s’inclouen les categories de llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i produccions realitzades en el marc de centres educatius. 

L’acte d’inauguració oficial tindrà lloc el dissabte 5 de juny a les 20:00 h, al Pavelló poliesportiu Municipal de Roda de Berà, on es retrà un homenatge i es recordarà l’acadèmica i Premi Gaudí d’Honor – Miquel Porter, l’actriu Montserrat Carulla, membre del Jurat de la Selecció Oficial des dels inicis del Festival i Presidenta d’Honor des de la 4a edició.

Pel que fa a la programació dels llargmetratges de ficció en competició, trobem l’últim film de l’acadèmic Carlos Marques-Marcet guardonat a la 13a edició dels Premis Gaudí en la categoria de Millor pel·lícula per a televisió, La mort de Guillem, que narra l’assassinat del jove Guillem Agulló a mans d’un grup d’extrema dreta i el judici al qual es va enfrontar la seva família; L’ofrena, amb quatre nominacions i un guardó als Premis Gaudí 2021, dirigida per l’acadèmic Ventura Durall, amb Àlex Brendemühl, Anna Alarcón i Verónica Echegui encapçalant el repartiment; La dona il·legal, també nominada als darrers Premis de l’Acadèmia, amb direcció a càrrec de l’acadèmic Ramon Térmens, sobre el cas d’una jove kosovar que apareix morta en un CIE quan és a punt de ser deportada; Coses a fer abans de morir, dirigida per Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens, que narra la història d’un grup d’amics en la trentena que han d’afrontar la mort d’un d’ells i complir la seva última voluntat; Terra de telers, film dirigit i produït per l’acadèmic Joan Frank Charansonnet i candidat als XIII Premis Gaudí, que retrata la vida en una colònia industrial en els últims temps abans del tancament; i Tocats pel foc, de l’acadèmic Santi Lapeira, amb Sergi Cervera, Mireia Oriol i Nil Cardoner en el repartiment. També es podran recuperar els films La innocència, debut de Lucía Alemany que va rebre 8 nominacions als XII Premis Gaudí i es va endur el guardó a Millor actriu secundària per Laia Marull; i Cordes, de José Luis Montesinos, candidata als XII Premis Gaudí i estrenada al Festival de Sitges. 

Fora de la secció a competició hi haurà la multi nominada a la 13a edició dels Gaudí, La vampira de Barcelona, de Lluís Danés, que va recollir el guardó a Millor pel·lícula, Millor direcció artística, Millor vestuari, Millor maquillatge i perruqueria i Millors efectes visuals.

Pel que fa als documentals, el FIC-CAT acollirà un total de 6 títols: Catalunya Nord, la llengua enyorada, d’Eugeni Casanova i David Valls, que indaga en l’estat del català al Rosselló i el Capcir; El cinema que no veiem, tercer film del director i productor Marc Fàbregas; El que fa segur el camí, dirigit per Guiu Vallvé, Jana Vallvé i Clara Vallvé, en el qual recuperen la figura dels seus avis; Ernest Lluch, lliure i atrevit, de Josep Morell i Jordi Vilar; Generació Kibbutz, d’Albert Abril; i Raimon Panikkar, entre Orient i Occident, dirigit per Carlota Casas.

La Secció oficial del festival acollirà també la projecció de 22 curtmetratges catalans, entre els quals hi trobem obres d’acadèmics i tres dels cinc títols nominats a la darrera edició dels Premis Gaudí: Vera, de Laura Rubirola, Panteres, d’Èrika Sánchez, i el gaudinat Ni oblit ni perdó, de Jordi Boquet Claramunt.

Més informació aquí.