L’edició d’enguany de Filmets tindrà lloc a les seus oficials de Badalona (Teatre Zorrilla, Teatre Principal i Teatre Blas Infante) i Barcelona (Institut français de Barcelona) espais al que s’afegeixen els Multicinemes Can Castellet, de Sant Boi de Llobregat, que s’afegeixen a

El Regne Unit és el país convidat de l’actual edició de FILMETS amb projecció de curts guanyadors i nominats als premis BAFTA; a més, es farà una sessió especial dedicada als ‘Genis UK’, amb curts d’Alfred Hitchcock, Ridley Scott i Sally Potter

També hi haurà un homenatge a François Truffaut; i una sessió dedicada al festival BFI Flare, amb curts de temàtica LGTBI

La 45a edició de FILMETS Badalona Film Festival vol ser una edició de somni. Amb el lema ‘Dreaming is possible’ (Somiar és possible), FILMETS presentarà més de 251 curtmetratges procedents de països de tot el món en les 26 Sessions Oficials Internacionals Competitives. D’aquests 251 curts, n’ hi ha 122 de ficció, 115 d’animació i 14 documentals. En total seran 41 hores de cinema. L’edició d’aquest any es farà del 18 al 27 d’octubre. A totes les sessions l’entrada serà gratuïta.

I per primera vegada a la història de FILMETS, el festival s’amplia a una tercera ciutat. A banda de les seus oficials de Badalona (Teatre Zorrilla, Teatre Principal i Teatre Blas Infante), i Barcelona (Institut français de Barcelona), FILMETS també tindrà una seu oficial a Sant Boi, concretament als Multicinemes Can Castellet. A totes les sessions l’entrada serà gratuïta.

Amb aquesta ampliació, FILMETS vol acostar-se a nous públics més enllà dels espectadors que van a les projeccions de Badalona i Barcelona. Per la seva banda, Multicinemes Can Castellet vol incrementar la seva oferta cultural i afavorir que Sant Boi es converteixi en un pol cultural del Baix Llobregat.

El Regne Unit, país convidat d’aquesta edició

El Regne Unit serà el país convidat en l’edició d’enguany de FILMETS. En un moment políticament molt delicat pel Regne Unit, el cinema de gran qualitat d’aquest país arribarà a Badalona en la seva especialitat del curtmetratge.

Diumenge 20 d’octubre, a les 17 hores i al Teatre Zorrilla, començarà la gran tarda del cinema britànic a FILMETS. I ho farà amb la sessió ‘Genis UK’, fora de concurs, i després la Sessió Internacional amb la projecció de pel·lícules que han anat als prestigiosos premis BAFTA. Així es veuran els 2 curts guanyadors de l’última edició i els altres curts finalistes.

‘Genis UK’ amb Hitchcock, Ridley Scott i Sally Potter

Amb el nom de ‘Genis UK’, FILMETS Badalona Film Festival ha preparat una sessió especial de gala a l’edició d’aquest any. En aquesta activitat, que és possible gràcies a la col·laboració del Bristish Council amb FILMETS, el públic podrà veure un aspecte molt poc conegut en l’obra  d’Alfred Hitchcock, Ridley Scott y Sally Potter. Es tracta de les seves incursions en el gènere del curtmetratge. La projecció tindrà lloc diumenge 20 d’octubre, a les 17 hores i al Teatre Zorrilla.

A ‘Genis UK’ es projectaran els següents curts:

 • Aventure Malgache, d’Alfred Hitchcock
 • Boy and Bicycle, de Ridley Scott
 • The London Story, de Sally Potter

El premis BAFTA a Badalona

La unió de forces entre FILMETS Badalona Film Festival i el British Council porta a Badalona els 2 curts guanyadors a la passada edició dels premis BAFTA 2019, els prestigiosos guardons de l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió, que es van donar a conèixer el passat 10 de febrer al Royal Albert Hall de Londres, i els altres 6 curts finalistes.

La projecció d’aquests curtmetratges es farà en el marc d’una sessió oficial competitiva, que tindrà lloc el diumenge 20 d’octubre a les 19 hores, al Teatre Zorrilla.

L’activitat es completarà amb una trobada amb el públic que comptarà amb la participació d’alguns dels directors dels curts, com Paul Taylor i Angela Clarke, la productora Abigail Addison, o Greg McLeod.

Els dos curts guanyadors dels premis BAFTA 2019 en la categoria de curtmetratge que es podran veure a la pantalla del Teatre Zorrilla són:

 • 73 cows
 • Roughhouse:

Els sis curts també nominats als premis BAFTA 2019, que per tant van ser finalistes, i que es podran veure a la pantalla del Teatre Zorrilla són:

 • Bachelor, 38
 • The Blue Door:
 • The Field
 • Wale
 • I´m OK
 • Marfa:

‘Flare Films’, una sessió dedicada al cinema de temàtica LGTBI

L’accent britànic que tindrà l’edició d’enguany del festival es veurà reforçat per la projecció d’una sessió monogràfica fora de competició dedicada a la temàtica LGTBI.

La sessió porta per nom ‘Flare Films’ i inclou nou curts britànics que s’han projectat al BFI Flare, el festival de cinema LGTBI de Londres. Els curtmetratges mostren una varietat d’experiències LGTBI, però essencialment tracten de descobrir i destacar el valor de l’amor i de les persones amb independència de la seva orientació sexual.

Aquestes pel·lícules es podran veure en una sessió no competitiva que es farà el dissabte 19 d’octubre, a les 21 hores.

Cinc dels curts que es projectaran formen també part del programa FiveFilms4Freedom del British Council, el festival de curts ‘online’ de temàtica LGTBI de més abast a nivell mundial.

El festival BFI Flare de British Institute va ser creat l’any 1986 com el festival de Londres de pel·lícules de temàtica lesbiana i gay i és un dels festivals amb més anys de trajectòria i prestigi en el marc dels festivals de temàtica LGTBI.

‘Megan’, un curt de ciència ficció obrirà el festival…

FILMETS s’obrirà el divendres 18 a les 22 hores amb el curt ‘Megan’ (2018) que és, a banda del títol del curt, el nom de la protagonista, una jove científica integrada en una missió militar que porta l’antídot que pot salvar la humanitat d’una amenaça terminal, i que es veurà abocada a lluitar per la seva pròpia supervivència individual.

‘Megan’ és un esqueix oficiós de l’univers Cloverfield, la saga de ciència ficció auspiciada per J.J. Abrams. El curtmetratge funciona com un petit apèndix de la trilogia de llargs precedents.

La feina del director, Greg Strasz, ha suscitat l’admiració de crítica i públic davant l’espectacular desplegament tècnic concentrat en els 8 minuts que dura el curt. ‘Megan’ ha obtingut múltiples nominacions i nombrosos premis en festivals.

…i ‘Detainment’, un drama colpidor, el tancarà

La última pel·lícula en competició que es veurà a FILMETS és ‘Detainment’ un drama colpidor i una controvertida història real dirigida per Vincent Lambe. És la dura crònica basada en transcripcions d’entrevistes i gravacions fidedignes del cas James Bulger, que va commocionar el món l’any 1993 en tractar-se de l’assassinat d’un nen de 2 anys a mans d’altres dos infants a la localitat anglesa de Merseyside.

Al gener de 2019, ‘Detainment’ va ser nominada per a l’Oscar en la categoria de Millor Curtmetratge de Ficció. Denise Fergus, la mare de la víctima, el petit James Bulger, va manifestar el seu disgust tant per la pel·lícula en si com per la nominació, tot lamentant que els cineastes no haguessin tingut en compte el seu parer abans de dur a terme el projecte cinematogràfic.

Del curtmetratge, de 30 minuts de durada, cal destacar la impressionant actuació dels dos actors infantils, Ely Solan (Jon) i Leon Hughes (Robert).

Homenatge a François Truffaut

François Truffaut serà present a la 45a edició del FILMETS Badalona Film Festival en una sessió especial que tindrà lloc el dimarts 22 d’octubre, a les 19 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona i que porta per nom ‘Vivement Truffaut’.

Amb motiu de l’estrena ara fa 60 anys de la mítica pel·lícula ‘Les quatrecents coups’ (1959), FILMETS retrà homenatge al director francès. Durant la sessió es recordaran fragments d’aquesta pel·lícula, que va marcar una època a la història del cinema.

Després de l’homenatge als 60 anys de ‘Les quatrecents coups’, es projectaran dos curtmetratges dirigits per François Truffaut:

 • ‘Les mistons’ 
 • ‘Antoine et Colette’

Un FILMETS amb molts curts que impactaran

FILMETS no decebrà ningú perquè la qualitat dels curtmetratges és molt elevada i de categories diferents. A tall d’exemple, aquests 4 curtmetratges en diferent format són un petit tast del que oferirà el festival.

 • ‘Stronger Together’, un curt amb Ricky Rubio i un nen malalt

FILMETS acollirà l’estrena mundial del curt ‘Stronger Together’, que explica l’emocionant relació del jugador de bàsquet Ricky Rubio amb Luca, un nen malalt de càncer. Aquesta pel·lícula es veurà dissabte 19, a les 12.30 hores. El documental mostra la lluita de l’infant per combatre la malaltia i com assisteix, un cop curat, a un partit de la NBA per veure jugar Ricky Rubio en persona.

 • El president Kennedy, protagonista d’un curt

Kennedy és el protagonista d’un curt de FILMETS. Així, la veu autèntica del president dels Estats Units John F. Kennedy es podrà escoltar en el curtmetratge ‘JFK vs THE AIR FORCE’. Aquesta pel·lícula es projectarà al Teatre Zorrilla de Badalona en la sessió inaugural del festival, el divendres 18, a les 22 hores.

‘JFK vs THE AIR FORCE’ és un curt d’animació que empra gravacions autèntiques desclassificades amb la veu del malaguanyat president Kennedy. Es tracta d’un curiós exercici de doblatge invers, ja que aquí la imatge dobla la veu.

 • ‘Le Mans 1955’, història d’una tragèdia

Quentin Baillieux va dirigir l’any 2018 el curt d’animació ‘Le Mans 1955’,  que és la crònica dramatitzada, narrada amb molt rigor, nervi i eficàcia, i amb una imatge fantàstica, de l’accident de Pierre Levegh, el més greu que ha succeït mai en la història de les carreres automobilístiques. Va ser una col·lisió múltiple de la qual va sortir indemne el mític campió argentí Juan Luis Fangio.

 • ‘Grenouille de cristal’ amb Gerard Depardieu

Gérard Depardieu serà a FILMETS Badalona Film Festival. Si més no a la pantalla del Teatre Zorrilla de Badalona. Els espectadors del festival podran veure la seva imponent actuació en el curt ‘Grenouille de cristal’, que es podrà veure en la sessió que es farà el divendres 25 d’octubre, a les 21 hores.

Gérard Depardieu omplirà la pantalla amb el paper que fa en aquest curt rodat aquest mateix 2019 i que està escrit i dirigit per Slony Sow i que protagonitza al costat de l’actriu Eriko Takeda.

Benjamin, interpretat per Gérard Depardieu, visita a Tòquio a Miko, interpretada per Eriko Takeda, set anys després d’haver-li salvat la seva vida a França. Una impecable posada en escena i una banda sonora magnífica faran les delícies dels espectadors.

La Nit de les Venus, moment culminant de FILMETS

Dissabte 26 d’octubre, a les 22 hores, FILMETS viurà el moment culminant del festival amb la Nit de les Venus, que és la gala de cloenda i on es lliuraran tots els premis, les tradicionals Venus de Badalona. En aquesta vetllada, que serà emesa per Televisió de Badalona i la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, es projectarà el curt guanyador.

Maria Molins, presidenta del Jurat Oficial Internacional

L’actriu catalana Maria Molins serà la presidenta del Jurat Oficial Internacional de la 45 edició de FILMETS Badalona Film Festival. Acompanyaran a Maria Molins en aquest jurat Ruth Cantarero, Pascal Faure, Thea Marti i Motokazu Kawamura, tots ells de reconegut prestigi en el món del cinema i la cultura audiovisual

Tots els membres del jurat estan relacionats directament amb el món del cinema.  Maria Molins és una coneguda actriu catalana de cinema, teatre i televisió. L’any 2013 va guanyar el premi Gaudí a la millor actriu protagonista amb la pel·lícula ‘El bosc’; Motokazu Kawamura, nascut al Japó l’any 1950, ha participat en diverses pel·lícules i sèries de televisió, i a Catalunya ha participat en rodatges amb Eduard Fernández i Irene Montalà, entre d’altres; Pascale Faure és una especialista indiscutible del curtmetratge a França, i des de 2001 dirigeix la Unitat de Curtmetratges i Creacions de Canal+; Thea Marti té al seu darrere més de 30 projectes independents que inclouen curts, documentals, videoart i vídeos musicals;  i finalment Ruth Cantarero, periodista especialitzada en cultura i art que actualment programa curtmetratges per al programa Metrópolis de TVE, un espai especialitzat en cultura.

FILMETS OFF, les altres activitats del festival

Dintre de FILMETS Badalona Film Festival hi ha el FILMETS OFF, que aplega totes aquelles altres activitats que no són competitives. És aquí on s’inclouen les projeccions de curts a escolars de Primària per a  alumnes de 3r de Primària i les projeccions a escolars de Secundària, per a alumnes de 4 d’ESO. Enguany aquestes projeccions es faran a Badalona i Sant Boi de Llobregat.

També es faran projeccions a les biblioteques de Badalona adreçades als més petits. Es presentaran diversos curtmetratges d’animació que tenen com a objectiu acostar el món del curtmetratge als infants de tots els barris de Badalona.

Finalment, el Centre Cultural El Carme serà el punt de trobada dels professionals del mon del curtmetratge. Així dimarts 22, a les 10 hores, el Clúster Audiovisual de Catalunya ha organitzat la trobada ‘La indústria d’animació audiovisual de Catalunya’. Divendres a les 16.30 hores es farà la trobada ‘El curtmetratge a Europa: Eines de distribució i promoció als festivals’

El drama dels refugiats de Lesbos

Finalment, FILMETS acollirà la preestrena del documental ‘Lesbos, una illa que espera’, una producció de Badalona Comunicació amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un projecte que vol copsar la realitat de l’illa grega de Lesbos i el camp de refugiats de Moria on hi malviuen milers de persones. Es podrà veure divendres 18 d’octubre, a les 19 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona.