El D’A Film Festival Barcelona que s’inicia el 25 d’abril, renova enguany el u compromís amb el cinema fet aquí amb la secció Un Impulso Colectivo, creada l’any 2013, i que enguany portarà al festival 12 llargmetratges i 27 curtmetratges, molts d’ells inèdits a les nostres pantalles.  Aquesta secció suposa un gran pas endavant en aquesta novena edició del festival amb la incorporació de dos premis que donaran nova volada a una secció que des de la seva creació s’ha convertit en un aparador per als directors més inquiets del cinema espanyol i català fet al marge de la indústria.

Per una banda es concedirà el Premi Movistar+, que consisteix en l’adquisició dels drets d’emissió per part de Movistar+ per un import de 12.000 € en funció de la creativitat i originat de la pel·lícula, la qualitat de la producció o la interpretació. Concorren a aquest premi tots els llargmetratges de la secció Un Impulso Colectivo.

A més, es concedirà un segon guardó: el premi OpenECAM, concedit amb la col·laboració de l’ECAM (Escuela de Cinematografía y del Audiovisual de la Comunidad de Madrid), que cedirà les seves instal·lacions i material tècnic (amb un valor de 10.000 €, sempre que les instal·lacions i recursos estiguin disponibles) per a la realització o postproducció de la següent pel·lícula del director o directora guardonat. El premi OpenECAM el concedirà un jurat de tres membres entre tots els llargmetratges de la secció Un Impulso Colectivo.

La secció Un Impulso Colectivo reuneix una gran diversitat de noms, temàtiques, gèneres i estils, amb directors novells però també veterans que segueixen al peu de la trinxera, fent un cinema diferent que poques vegades arriba a les grans pantalles del cinemes i que té el seu hàbitat natural ens els festivals d’arreu del món consagrats al cinema d’autor. La secció Un Impulso Colectivo assoleix per segon any —entre llargmetratges i curtmetratges— la paritat entre directors i directores.

Entre els films de la secció cal destacar La ciudad oculta, el retorn de Víctor Moreno (Edificio España, D’A 2013), amb la qual va guanyar el premi a la millor fotografia al Festival de Sevilla, o Cantares de una revolución, la nova pel·lícula de l’incombustible Ramón Lluís Bande, guanyador del premi al millor director al Festival de Gijón, amb una incursió en la memòria on barreja la Revolució d’Astúries de 1934 amb una col·lecció de cançons populars interpretades per Nacho Vegas. Entremig hi trobem el sorprenent debut en la direcció de Gemma Blasco amb El zoo, <3 de María Antón Cabot (premi a la millor pel·lícula de la secció Revoluciones Permanentes del Festival de Sevilla) o la producció catalana Ari y Yonay pasan el rato de Yonay Boix (Las aventuras de Lily Ojos de Gato, D’A 2014) i Ariadna Onofri.

Pel·lícules Un Impulso Colectivo D’A 2019