Tres cinemes de Barcelona i un de Madrid ofereixen les entrades de cinema més cares per al cap de setmana -uns 10 euros-, mentre que a Melilla es poden adquirir les més barates, a la meitat d’aquest preu, segons un informe de FACUA de els dos primers mesos de l’any presentat a Sevilla la setmana passada. 


L’estudi, que ha avaluat 115 cinemes de 47 capitals de província i dues ciutats autònomes, recull que les sales amb els preus més alts per aquestes dates part de xarxes Cinesa, i es tracta de tres cinemes de Barcelona (Heron City 3D, Diagonal 3D i Diagonal Mar 3D) i un de Madrid (Príncipe Pío), on les entrades costen 10 euros. Mentrestant, el Teatre-Cinema Perelló de Melilla té les entrades a cinc euros per als caps de setmana i festius.

Segons l’informe, el preu mitjà per ciutats és de 7,31 euros per a aquest període setmanal, un 5% més car que en dies feiners (6,96 euros). L’informe inclou que, durant la setmana, la diferència puja al 150% quan es compara l’entrada més costosa (10 euros) i la més barata (4 euros).

Les xifres de Facua contribueixen a explicar part de l’etern debat sobre el preu del cinema: durant anys, el cost mitjà de l’entrada va anar augmentant, fins i tot per sobre de l’IPC, mentre els espectadors, en plena crisi econòmica, abandonaven les sales. El preu mitjà va tocar els 6,52 euros el 2012. Alhora, de 141 milions d’assistents en 2004 es va passar a poc més de la meitat el 2013, segons l’Anuari de la SGAE. Entre la pressió popular i els cinemes buits, els exhibidors van començar llavors a plantejar una sèrie d’ofertes, descomptes i mesures creatives per recuperar l’assistència. Mentrestant, el Govern del PP va pujar l’IVA de les entrades del 8 al 21%. A poc a poc, els espectadors van anar tornant (uns 100 milions l’any passat) alhora que el preu mitjà baixava, fins 5,99 euros el 2017, segons l’Observatori Audiovisual Europeu, a causa sobretot de reduccions entre setmana.

No obstant això, n’hi ha prou de fer una passejada davant de qualsevol cinema per seguir escoltant les queixes de molts espectadors perquè “l’entrada és molt cara”. I aquí serveix l’estudi de Facua: la gran majoria de la població acudeix als cinemes els caps de setmana (dissabte i diumenge són dos dels tres dies de major assistència), just quan és més car. Per aquest motiu no es beneficiïn ni percebin la reducció del preu mitjà, sinó tot el contrari.

La capital amb el preu mitjà més car en cap de setmana i festius és Madrid (9,74 euros), seguida de Barcelona (9,50 euros), Oviedo (8,65 euros), Guadalajara (8,60 euros) i Vitòria -Gasteiz (8,60 euros), mentre que els preus mitjans més barats s’han trobat a Melilla (5 euros), Granada (5,50 euros), Huelva i Almeria (6,00 euros) i Logronyo (6,27 euros ).

Dels 115 cinemes analitzats, els més econòmics en aquest mateix període setmanal, a més de l’esmentat abans de la ciutat autònoma de Melilla, són: el Cinema Serrallo (5 euros) i el Megarama Cinema 2000 (6 euros), tots dos de Granada; Cinebox Aqualón Port (6, euros), d’Huelva i Cinemes Monumental, d’Almeria (6 euros).