A la Fundació Vila Casas, es presenta des del 12 de febrer i fins a fnal fe junt, L’exposició “Pere Portabella. Cinema, art i política”, una exposició que  incideix en la figura d’un dels cineastes i activistes polítics més destacats del país. Ideada i dirigida per Pere Portabella i Antoni Vila Casas, la mostra s’articula a través de cinc àmbits que analitzen la figura de Portabella des d’òptiques diferents.

El primer àmbit parla sobre “El retorn del president Tarradellas” per a representar la llarga trajectòria política de Portabella, que fou l’encarregat d’organitzar la tornada de Tarradellas des de l’aeroport fins a la plaça de Sant Jaume. El segon àmbit fa referència a la pel·lícula Viridiana dirigida per Luis Buñuel i produïda per Portabella: Viridiana significava el retorn de Buñuel a Espanya i va guanyar la Palma d’Or del Festival de Cannes amb un escàndol majúscul polític i ideològic que va provocar la prohibició de la pel·lícula. El tercer àmbit parla de “Portabella cineasta” i de pel·lícules com Die Stille vor Bach, entre d’altres. El quart àmbit analitza “Portabella i el seu entorn artístic” ja que, com a director de cinema, productor i activista polític i cultural, Portabella ha compartit experiències i ha teixit amistats amb creadors de diferents entorns artístics vinculats als moviments avantguardistes de cada moment. Finalment, el darrer àmbit titulat “Portabella i Miró” emfatitza la relació establerta entre ambdós personatges posant l’accent en dues obres de Miró que ja no existeixen i un guió de l’artista que mai no es va fer.

Així mateix, la mostra compta amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, la qual se suma al present homenatge.