Del 28 de novembre al 3 de desembre, CaixaForum Barcelona serà de nou el espai on es desenvolupi el Festival Inclús, que obre aquesta cinquena edició amb la preestrena de la pel·lícula WONDER, dirigida per Stephen Chbosky i
protagonitzada per Jacob Tremblay, Julia Roberts i Owen Wilson (estrena en sales, 1 de desembre)

WONDER, distribuïda a Espanya per eOne, pretén sensibilitzar la població amb la història d’Auggie Pullman, un nen que neix amb la síndrome Treacher Collins que li provoca una malformació facial.
Auggie haurà d’afrontar el repte d’anar a l’escola per primera vegada i demostrar que és un nen amb moltes capacitats sense que el seu físic sigui una barrera.
L’Associació Inclús i la Fundació Grupo Sifu han unit les seves forces per poder desenvolupar aquesta gala, en la qual comptarem també amb el testimonial de Zaira, una nena de 15 anys que pateix la síndrome i que actualment dóna nom a l’Asociación Nacional de Síndrome de Treacher Collins que presideix la seva mare.
Amb aquest punt de partida, donem pas a gairebé una setmana de projeccions i tallers que, seguint aquesta línia, aposten per donar visibilitat al col·lectiu de persones amb discapacitat.
La Selecció O ficial de documentals i ficció que es projectaran a l’auditori de CaixaForum inclou 20
obres -seleccionades entre més de 320- arribades des de diversos llocs del món com Canadà, Holanda, Itàlia, Suècia, els EUA o Espanya, entre d’altres. D’altra banda, la meitat de les produccions no han estat encara estrenades a les sales del país, i fins i tot veurem alguna première
europea. Comptarem amb la presència dels directors, i els guanyadors de les diferents categories,
previ pas pel jurat, es coneixeran a la gala de cloenda del dia 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
Les ficcions són Adios amigos, At eye level, Ocells de pas, Sanctuary, Birthday, Distintos, Just like you, Lethe i Nini; i els documentals, Bottom Dollars, Lève-toi et marche, Mr. Connolly has ALS, Notes on blindness, Jo també vull sexe!, Two worlds, Beneath the surface, El desequilibrio perfecto,
I’ve seen so much, ¿Lo ves? i Sky.
Inclús segueix en la línia d’abordar de front, de forma respectuosa i sense tabús, temes que, tot i ser una realitat del dia a dia, roman en els marges de l’art i la societat. Al costat de les peces audiovisuals orbitaran altres activitats com tallers infantils, workshops professionals, conferències i experiències sensorials.
Com no pot ser d’altra manera en un festival que promou aquests valors, les línies Inclús Pocket,
Inclús Kids i Inclús Teens de la programació van destinades al públic infantil, on tant la sessió de curts com els tallers estan enfocats i adaptats als més petits.
El programa també inclou la col·laboració del Festival MetropoL’His, i el CLAM amb projeccions audiodescrites o subtitulades en la secció Sentim el cinema. La mostra d’innovació tecnològica I+D+d, o el curs de llengua de signes són altres de les activitats ofertes.
Una de les iniciatives de més valor del festival és l’adaptació de tot el que implica l’esdeveniment.
Les pel·lícules han estat subtitulades per a persones amb problemes d’audició, audiodescrites per discapacitat visual i compta amb la presència d’intèrprets de llengua de signes.
Es tracta d’un pas més cap a endavant d’un certamen que el passat 2016 va comptar amb 1.500 espectadors, impulsat per Associació Inclús i Aula d’Estudis Socials, i que organitza la productora Fish Muvi, amb l’ajuda de les administracions públiques i la Fundació Grupo Sifu i la Fundació
SGAE entre d’altres.