El festival, que celebra 15 anys, retrà un homenatge al periodista Àngel Casas, Premi d’Honor d’enguany i al programa de televisió Saber y ganar, Premi Tu ets la tele.

El certamen reconeix també Bruna Cusí com a actriu promesa i la producció Nit i Dia de TV3 i Mediapro com a millor sèrie espanyola de l’any.

El festival, que tindrà lloc del 21 al 26 de novembre a Igualada i Barcelona, pre-estrenarà una cuidada selecció de produccions internacionals de cinema per a televisió realitzades en els darrers anys.

Com a novetat, el Zoom crea la primera edició del Talent Campus, una estada formativa durant els dies del festival per a desenvolupar nous formats, amb el guiatge i la col·laboració de professionals del sector.

Les Sessions Movistar+ porten al festival la pre-estrena de la sèrie original Vergüenza, protagonitzada per Javier Gutiérrez i Malena Alterio, a més de la projecció de dos capítols de La Zona i una Zoom Class.

Del 21 al 26 de novembre tindrà lloc la 15a edició del Festival Zoom, a Igualada i Barcelona. Una cita imperdible per a tots els amants de la ficció per a televisió de Catalunya, l’Estat espanyol i d’arreu del món.

El certamen, que enguany celebra 15 anys, pre-estrenarà les 8 pel·lícules que conformen la Secció Oficial. El film que obrirà enguany el Festival Zoom és El Nom (Espanya, 2017), dirigida per Joel Joan. En aquesta secció també comptarem amb Charité (República Txeca, 2016) de Sönke Wortmann, Vida Privada (Espanya, 2017) de Sílvia Munt, Els Fills del Sol (Espanya, 2016) de Ramon Costafreda i Kiko Ruiz Claverol, Memo (Hongria, 2016) d’István Tasnádi, Wunschkinder (Alemanya, 2016) d’Emily Atef, In arte NIno (Itàlia, 2016) de Luca Manfredi y De la ley a la ley (Espanya, 2017) de Sílvia Quer.

PREMIS DEL FESTIVAL ZOOM 2017

En aquesta 15a edició, el Zoom reconeixerà amb el Premi d’Honor la trajectòria del periodista Àngel Casas i el Premi Tu ets la tele al programa de televisió Saber y ganar. Casas és una de les cares més conegudes de la petita pantalla de casa nostra, protagonista de programes com Àngel Casas Show, Un dia és un dia, Tal Cual, Temps era Temps o Senyores i Senyors, i compta amb 2 Premis Ondas, 3 TP i una Antena de Oro. D’altra banda, el Zoom premia el concurs en antena més veterà de la televisió, Saber y ganar, presentat per Jordi Hurtado que des de fa 20 anys s’emet diàriament i que ja compta amb més de 5.000 episodis.

El Premi Auguri Sita Murt, dedicat a les joves promeses de l’ofici, el rebrà l’actriu catalana Bruna Cusí, recent coprotagonista del premiat film de Carla Simón Estiu 1993. Cusí ha treballat també al film d’Agustí Villaronga Incerta Glòria o a les sèries Polseres Vermelles, Cites, El cor de la ciutat, entre d’altres. El Premi a la Millor Sèrie Espanyola és per a la producció de TV3 i Mediapro Nit i Dia, creada per Lluís Arcarazo i Jordi Galceran i protagonitzada per Clara Segura.

NOVETAT DEL ZOOM 2017: TALENT CAMPUS DE FORMATS DE TELEVISIÓ

La principal novetat d’aquesta edició és la creació del Talent Campus de Formats de Televisió, una estada formativa per desenvolupar idees pròpies de nous formats per a televisions o altres canals, amb la col·laboració de professionals del sector. Els participants podran assistir a les Zoom Class matinals impartides per professionals de la televisió i a sessions tutorials personalitzades a les tardes, entre el 22 i el 25 de novembre.

En aquest campus s’analitzaran, debatran i treballaran amb els tutors Toni Marin i Àlex Solà les propostes creatives presentades per ajustar-les a la realitat del mercat amb l’objectiu de confeccionar una guia que segueixi els estàndards de la indústria i que estigui preparada per compartir amb productores o mitjans de comunicació.

Les Zoom Class tenen la voluntat de potenciar el talent jove i enguany s’aposta pels formats televisius, amb ponents professionals del sector en actiu amb gran experiència. Enguany seran Joc de Cartes (combinació innovadora d’elements del concurs culinari amb els del docu-reality), La búsqueda, (programa de Movistar+ sobre les expedicions del policia Diego Cortijo), Certamen Curts VOC Òmnium Cultural (es projectaran els curtmetratges finalistes), Si fueras tu (websèrie amb un innovador format on l’espectador defineix quin és el gir que pren el protagonista a través de les xarxes socials), una classe sobre El foraster i This is opera, una altra sobre les claus del format i la trajectòria de Saber y Ganar i la Zoom Class A la puta strasse. 2º Acto (experiència d’una producció alternativa, des de la idea d’un documental al resultat final), que es farà a Vilanova del Camí.

SECCIÓ OFICIAL DEL FESTIVAL ZOOM 2017

El Nom (Espanya, 2017) de Joel Joan es una adaptació de l’obra de teatre francesa Le Prénom de Matthiew Delaporte i Alexandre de la Patillère. Vicenç és a punt de ser pare per primera vegada als quaranta anys. Quan el conviden a sopar a casa de la seva germana i el seu cunyat, es retroba amb el Claudi, un bon amic de la infància. Allà li fan tot un seguit de preguntes amb sentit de l’humor sobre la seva paternitat i el que això comporta. Però, quan de sobte li pregunten si ja ha escollit un nom per al nen, la seva resposta deixa a tots bocabadats.

Charité (República Txeca, 2016) de Sönke Wortmann és una minisèrie d’època ambientada l’any 1888 que narra històries de pacients i treballadors del Berlin Charité. Aquest centre mèdic acull, entre d’altres, l’Ida Lenze, una jove mainadera amb apendicitis aguda, que se sotmet a una nova i perillosa operació i el príncep Friedrich, que ha de fer front a un possible càncer de laringe.

Vida Privada (Espanya, 2017) de Sílvia Munt és una minisèrie – adaptació de Vida Privada, la sòrdida i implacable novel·la de Josep Maria de Sagarra. Enmig dels profunds canvis socials i polítics ocorreguts a Barcelona entre el final de la Dictadura de Primo de Rivera i la Segona República, el primogènit d’una família aristòcrata arruïnada cau en una espiral de decadència, mentre el seu germà petit lluita per tornar a la cúspide a qualsevol preu i sense cap tipus d’escrúpol.

Els Fills del Sol (Espanya, 2016) de Ramon Costafreda i Kiko Ruiz Claverol és una tvmovie sobre el jove científic Ferran Calvet (Pablo Derqui) que, als anys 30, decideix viatjar a Galícia des d’Edimburg després del seu exili. A Santiago de Compostel·la, on ja havia exercit de catedràtic en els anys de la República, és apartat de la docència universitària pel govern franquista. Represaliat, comença a treballar a Laboratorios Zeltia, on podrà aplicar tots els seus coneixements tècnics.

Memo (Hongria, 2016) d’István Tasnádi ens transporta a la vida del doctor Péter Lónyai, un ambiciós psiquiatra, que està fent recerca sobre la hiperamnèsia. Vol ajudar al seu pare amnèsic i quan a la seva consulta es troba amb un pacient que també ho és, decideix donar-li l’alta i estudiar-lo sota la seva pròpia responsabilitat. Una relació inusual sorgirà entre els dos homes, que posarà en perill la carrera del doctor, el seu matrimoni, i al pacient mateix.

Wunschkinder (Alemanya, 2016) d’Emily Atef narra la història de la Marie i en Peter, que desitgen desesperadament tenir un fill. Després de molts intents fallits de ser pares de manera natural, finalment es decideixen per recórrer a l’adopció a Rússia. Empesos pel seu desig i després de molts mesos d’espera, es troben amb la seva futura filla Nina, sense ser conscients de la lluita amb la burocràcia rusa i el sistema judicial que els espera, ni com aquest procés afectarà la seva relació.

In arte NIno (Itàlia, 2016) de Luca Manfredi descriu el període més dur i significatiu del seu pare, l’actor Nino Manfredi. Des que l’any 1943 deixa el sanatori al 1958 quan descobreix que la seva autèntica vocació és actuar i aconsegueix l’èxit, tot i la ferma oposició del seu pare (avi del director del film).

De la ley a la ley (Espanya, 2017) Sílvia Quer és un biopic sobre Torcuato Fernández-Miranda, polític i jurista conegut com ‘el guionista de la transició’. Fernández-Miranda va ser preceptor de Joan Carles I i un personatge essencial pel desmuntatge del règim franquista.

Les pel·lícules de la Secció Oficial del Zoom opten als premis en les següents categories: Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Interpretació i Millor Guió, otorgades pel Jurat Oficial; a més del premi a la Millor Pel·lícula del Jurat Jove.

MOVISTAR+ COL·LABORA AMB EL FESTIVAL ZOOM AMB LES #SESIONESMOVISTARPLUS

Un any més Movistar+ col·labora amb el festival dins de la secció Zoom Series. Es projectaran dos capítols de la sèrie original de Movistar+ La Zona, creada per Jorge i Alberto Sánchez-Cabezudo que narra els esdeveniments que passen tres anys després d’un gran desastre nuclear al nord d’Espanya, amb la participació d’actors com Eduard Fernández, Álvaro Cervantes, Emma Suárez, Juan Echanove, Carlos Bardem, entre altres.

El Festival Zoom també pre-estrenarà els dos primers capítols de la sèrie Vergüenza, protagonitzada per Javier Gutiérrez i Malena Alterio, una divertida comèdia sobre una parella que sempre acaba sentint vergonya de les seves situacions.

La projecció d’un capítol del nou programa de #0 La Búsqueda tindrà lloc dins d’una sessió Zoom Class i ens mostrarà indrets remots, de difícil accés i molts cops inexplorats de la mà de Diego Cortijo, un policia nacional que ha realitzat expedicions a Paititi (Perú), Yonaguni (Japó), Xibalba (Mèxic) i Thule (Groenlàndia).

Per als més petits, el festival programa dins la seccció Zoom Kids l’adaptació en animació de la novel·la d’Antoine de Saint-Exupéry El petit príncep (França, 2015) de Mark Osborne. Enguany 8 municipis de l’Anoia comptaran amb aquesta sessió escolar.

A la secció Zoom Jove comptarem amb els curtmetratges i websèries produïdes i dirigides per joves promeses com Cucli de Xavier Marrades, El Atraco d’Alfonso Díaz, Identity Parade de Gerard Freixes, Ihesa d’Alejandro Díaz Castaño, Les bones nenes de Clara Roquet, ROL d’Hammundi Al-Rahmoun Font, Time Lapse de Christian Avilés i es projectarà el primer capítol de la segona temporada d’Amigos de Sangre 2, guanyadora de la sessió de pitching del Saló del Cinema i les Sèries de L’Hospitalet de Llobregat 2017.

Un any més el certamen aposta per promoure la creativitat i el talent local al Zoom KM0, amb Maquis del Grup de recreació històrica de la Guerra Civil Espanyola, El sitio de los sitios de Natalia Cabral i Oriol Estrada, Natasha de Bernat Enrich i Dan Ortínez i Ramé d’Oriol Segon i Mariona Usón.

Zoom Trendy, la secció que presenta les produccions més novedoses del sector, tindrà Ánima de Daniel Dou, Apinas 50è aniversari 360º, una experiència immersiva de De Verité Produccions i OPUS de Michael Kovich Jr., la primera minisèrie de 360º a Amèrica del Sud.

Zoom Especial Auga, la secció que col·labora amb l’Aula Universitària per a Gent Gran d’Igualada, projectarà el documental Peret i l’origen de la rumba catalana de Carles Prats, produït per TV3.

Per quart any consecutiu la revista online Serielizados i el Festival Zoom s’uneixen per a organitzar una nova edició del Showcase de Pilots de Ficció, a Barcelona, a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i la Fàbrica Moritz. Una aposta per donar visibilitat a la ficció més interessant i apropar els nous creadors a la indústria audiovisual que enguany ha seleccionat els pilots A todo riesgo, de Bruno Martín (Dr. Diablo), Berlineses de Pedro Deltell, Paula Galimberti i Gonzalo Piñán, Carlinos, la serie de Oriol López, Clito de Pol López, Kim amb K de Oriol Cervera y Amigos de Sangre 2 de Guillermo Peláez. Durant la tarda tindrà lloc un meet the expert amb els pilots seleccionats, una masterclass oberta de Roger Coma i una gala final amb la projecció dels pilots i l’entrega de premis dels projectes guanyadors del programa de betevé Tube d’Assaig.

EL FESTIVAL ZOOM

El Festival Zoom va néixer a Igualada l’any 2003 com a aparador de les pel·lícules realitzades per a la televisió, un gènere poc valorat a principi dels anys 2000. El salt qualitatiu de les sèries i les minisèries i el fort augment d’espectadors, sobretot per la influència de la producció americana, ha revaloritzat aquest gènere fins a arribar al nivell de la bona cinematografia, acceptat per la crítica més purista. Al llarg d’aquests 15 anys, el Festival Zoom ha viscut aquest gran canvi i ha anat evolucionant a mesura que ho ha fet el sector de la ficció televisiva. El Zoom va ser el primer festival de l’estat espanyol a apostar pel cinema per a la petita pantalla i s’ha convertit en un festival de prestigi per a la indústria i en una cita indispensable per als amants de la ficció.

El festival és una iniciativa organitzada per l’Ateneu Igualadí i compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona i el Departament Cultura de la Generalitat de Catalunya.