La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha decidit aixecar les mesures cautelars sobre la compra i la coproducció de continguts audiovisuals externs, que va provocar que la federació de productores audiovisuals de Catalunya (Proa) advertís fa un mes que el sector audiovisual català estava al vora del col·lapse després de la paralització de tots els projectes. Així, ha autoritzat 33 nous projectes.

Aquesta decisió es produeix després d’un dictamen jurídic de la Generalitat de Catalunya, que ha establert que la CCMA no pot tornar el 5% salarial a TVC, reclamat pels sindicats, sense sentència judicial.

La possible devolució d’aquests diners era el motiu esgrimit per la corporació per ‘congelar’ tots els projectes de compra i coproducció.

41 MILIONS D’EUROS EN 3 ANYS

Segons la direcció de la CCMA, aquesta devolució suposaria un increment en la despesa de les retribucions de 5,4 milions d’euros per a aquest any, de 10,8 milions per al 2016 i 2017, cada any, i de 14,4 milions per el 2018. En total, més de 41 milions d’euros en els pròxims tres anys.

Després d’aquest dictamen jurídic, el Consell de Govern ha acordat aixecar les mesures cautelars sobre l’adquisició de continguts audiovisuals externs, aplicades com a mesura preventiva “per evitar una desestabilitzación pressupostària de la CCMA davant la incertesa que suposava aquesta hipotètica obligació de començar a abonar de manera immediata la totalitat o part dels imports reclamats pels sindicats de TVC “, explica la corporació en un comunicat.

Així, s’ha acordat aprovar 33 nous projectes audiovisuals de coproducció i contractació per a la producció de programes, amb 33 productores diferents, per un import de 3,6 milions d’euros.

Aquests projectes corresponen als àmbits de la ficció, l’animació i els documentals.

El Consell de Govern considera que l’aprovació d’aquests nous projectes és “una decisió fonamental per no posar en perill la competitivitat i el lideratge de TV-3 i que ha de contribuir a complir amb l’obligació emesa pel Parlament de Catalunya de ser el motor de la indústria audiovisual de Catalunya “.