Si en l’anterior entrega del MWC (enllaç) feíem una crònica-balanç de les principals dades i activitats que hem tingut aquests dies de Saló, en les properes línies ens centrarem en les tendències més genèriques que hem pogut copsar al MWC,deixant per una última entrega les principals novetats de les empreses i marques que han estat presents:
IA PER TOT ARREU…
“IA+” era una dels temes centrals que l’organització de MWC havia subratllat per aquesta edició del Mobile i sens dubte s’han superat totes les expectatives. L’icona en forma d’estel està present, com una “plus” més, en moltes de les aplicacions que fem servir habitualment tan en ordinadors convencionals com en les pròpies aplicacions -app per mòbil-. Així aplicant la IA es possible, per exemple, millorar les fotografies ja en el moment de la “toma”.  De fet en els models de mòbils més recents la IA ja està integrada en el propi equip amb l’objectiu d’aprendre els hàbits de l’usuari i millorar així l’experiència d’us del dispositiu… Les grans marques s’apunten a aquesta tendència i alguns dels tecnòlegs presents anunciaven noves generacions de telèfons que ja deixarien de banda les app per una mena d’assistent virtual amb IA que permetria a l’usuari fer allò que se li demana…
GADGETS I MILLOR CAPACITAT FOTOGRÀFICA EN MÒBILS
Sense deixar els dispositius mòbils sembla que és inevitable en una fira de mòbils fer referència als elements “gadget” que es presenten… En aquesta edició es presenten mòbils “ultrafins” com el Galaxy S25 Edge, en fase de prototip, Oppo que presenta el Find N5, o marques genèriques com Tecno Mobile. També en el macrostand que exhibia Huawei es presentava el tríptic Mate XT, amb tres panells de 3,6 mm que plegats fan 12,8 mm. En aquest paràgraf destaca també les capacitats fotogràfiques dels mobils passen a primer plà i empreses com Xiaomi o Realmen presenten equips amb òptiques intercambiables…
EL 5G “AVENÇAT”
En paral·lel a la IA, un altre tema central del MWC era el que anomenaven “5G Inside”: Les operadores apunten cap a la 5G-A (avançada) que tindria entre les seves característiques d’una banda nous models comercials per a empreses i també canviar la forma tarifària que és habitual. En el primer aspecte d’usos industrials a ningú escapa que l’Internet de les coses demana un ús intensiu de les xarxes i aquí les grans multinacionals del sector veuen una gran oportunitat de negoci. Pel que fa al consumidor “de carrer”  enfront a pagar pel nombre de GB consumits, es podria anar a unes quotes bàsiques de connexió estándar complementades amb uns suplements per funcionalitats específiques. En aquesta lògica, per exemple, en zones de saturació com metro o estadis “hi haurà classes de connectivitat”, al igual que hi ha als avions, com il·lustrava la companyia Singtel.
ROBOTS INQUIETANTS O COL·LABORATIUS?
Totes les empreses, especialment les grans,  busquen a MWC com impressionar: “a veure qui la fa més grossa” sembla que sigui el propòsit. Possiblement en aquesta edició del Mobile l’stand d’Arabia Saudita amb un robot que mantenia converses amb els visitants (fent servir lògicament IA) va ser molt comentada i ha aparegut a molts mitjans… La robot “humanoide” vestida com a hostessa, tenia una aparença humana molt gran. Per exemple, en l’articulació de les mans, podia semblar una persona, la qual cosa la feia especialment inquietant. Potser estaria més propera a alguns de les icones de pel·lícules de terror… També han tingut força audiència petits robots amb aspectes de gos que oferien algunes gesticulacions curioses… Aquesta era la part de robòtica més espectacular, però caldria anotar en la part més seriosa, la gran oferta en robots assistencials, com el robot Jana de Eurecat. També sense deixar la robòtica s’introdueix una nova línia “robotica audiovisual” que lidera el Cluster (en parlarem aviat)
COTXES AUTÒNOMS I COTXES AMB “PLUSOS”
La idea dels “cotxes autònoms” també estava present al Mobile, però ja no sorprendrà a ningú. Just la setmana següent a Mobile, Renault està presentant a Barcelona un autobus autònom, es a dir, sense conductor… En aquesta línia de mobilitat també era espectacular el cotxe dels mossos que incorpora a a la part superior un dron que es controlable des del propi cotxe així com diverses funcionalitats de “cotxe intel·ligent” que s’explicaven al stand…
TALENT AREA I LES TRES PASSES…
En paral·lel al MWC s’ha desenvolupat el Talent Arena, un congrès de programadors organitzat per la Fundació Mobile World Capital de dilluns a dimecres a Montjuïc, que combinava ponències mediàtiques, xerrades motivacionals i sessions tècniques. El MWC i el Talent s’han integrat de manera orgànica ja que al darrer dia de Mobile els assistents al Talent han pogut assistir gratuïtament… Com ha explicat Albert Cuesta a ARA “el Talent Arena completa el cercle virtuós del tecnocapitalisme: estimula vocacions que generen start-ups, que després buscaran inversors al 4YFN i potser acabaran adquirides per grans expositors del MWC”. Es podria afegir que -dissortament- la majoria d’aquestes empreses expositores no son catalanes, ni tan sols europees… Molt del talent local acabarà treballant per fer més grans les grans que ja ho són…
EMPRESES D’AQUI A TENIR EN COMPTE…
Vinculat a l’anterior paràgraf, no seria complerta la crònica del MWC si no fessim referència al gran esforç que es fa al país per estar presents en aquesta lliga de
Esforç en talent, institucional i també d’entitats com el propi Cluster Audiovisual… Queda pendent la darrera entrega…