L’aterratge del president de RTVE, José Pablo López Sánchez, a Sant Cugat, dilluns 7, no ha servit per aclarir el gran nombre d’incerteses que planen sobre el nou canal en català que arriba, com ha explicat el president per “complementar l’oferta a Catalunya en català, com a llengua cooficial en aquest territori que està en retrocés”.

En la presentació del projecte des de Sant Cugat, López ha mantingut la incertesa, d’entrada sobre el propi nom del canal. Ha assegurat que la denominació no està tancada, ja que com se sap, la Corporació Catalana ha registrat el nom. Tampoc està clar el volum de producció catalana del nou canal… Es començarà per la Diada amb la meitat dels continguts en català i es farà un creixement progressiu.

El nou canal en català de RTVE comença amb un pressupost de 8 milions d’euros per la primera temporada, que creixerà fins als 11 milions l’any següent. Amb aquest pressupost que no sembla excessiu es «tirarà» dels recursos de Sant Cugat i, la resta, es contractarà com a producció externa.

Segons López, es vol posar en valor el centre de producció de Sant Cugat, el segon més important que tenen a Espanya, tot i que ho ha emmarcat en la voluntat de la Corporació de donar més preeminència als centres territorials que tenen a tot l’Estat, la qual cosa, es podria arribar a llegir en clau política i traduint-ho en que s’apropen eleccions legislatives i els centres territorials poden competir amb les autonòmiques respectives que tenen marcada tendència política, en sentit contrari…

Miquel Calçada Olivella, conseller de l’ens per part de Junts, i autèntic artífex de la proposta (que alguns veuran com un èxit polític de la «sociovergència») en la línia de López ha demanat evitar que el projecte sigui vist com una “confrontació amb cap altre corporació” i demana mirar “més enllà de discutir un nom”. «Hem buscat sumar per sobre de tot» i ha acabat dient que “La sana competència ens ha de fer millor a tots, a nosaltres també”…

Donar temps per «definir» el projecte

Ha quedat clar que la nova iniciativa s’ha fraguat en poques setmanes i els màxims responsables demanen més temps per a poder concretar la iniciativa… D’una banda, el nou canal reagrupa els programes que actualment s’emeten en desconnexió, com l’exitós «Cafè d’Idees» de la Gemma Nierga, La Recepta Perduda o Altaveu als que s’afegiran de nous. Per aquesta concreció, Oriol Nolis, periodista «veterà» de la casa i director del projecte, ha demanat la col·laboració de les diverses seccions de la casa, com la d’esports i la dels companys de Radio4. «Tot plegat, explica Laura Folguera, directora de continguts del nou canal, permetrà que els programes actuals i els nous tinguin més «visibilitat” i “estabilitat” a la graella.

El projecte serà “generalista” i com ha explicat la pròpia Laura Folguera «es vol buscar una oferta “complementària” al que s’ofereix a altres canals, per arribar a una “bossa de públic” transversal que entenen que està orfe a la televisió lineal. “Volem oferir programes que no s’estiguin fent i posar-ho a la graella per tal de captar nous públics”.

De moment els responsables del nou canal han assegurat que tenen un “primer esbós” de la graella, que presentaran entre l’octubre i el novembre. Ara com ara sembla que els programes produïts en castellà a Sant Cugat es seguiran fent des d’aquí, més les peces dels informatius per a la cadena de l’Estat… i ara a més també el nou canal. Tot plegat haurà de funcionar amb l’actual plantilla… No és fàcil la «papereta» d’Oriol Nolis i Laura Folguera… Caldrà estar atents als propers moviments…