El 3 d’octubre es va presentar a l’hotel Palace de Barcelona (antic hotel Ritz) la primera edició de Minority Fest, Festival de Curtmetratges sobre Malalties Minoritàries que tindrà lloc els dies 18, 19 i 20 d’octubre als Cinemes Montcada a Montcada i Reixac (Barcelona). L’organitzen la Federació Catalana de Malalties Minoritàries (FECAMM) i PATIENT73, amb el patrocini de la Fundació Isabel Gemio, Fujifilm, la Fundació Victor Grífols i Lucas i l’Ajuntament de Montcada i Reixac.
L’acte es va iniciar amb la intervenció del director del festival, Francesc Cayuela, president de la Federació Catalana de Malalties Minoritàries, qui va explicar els motius de la creació del festival -donar visibilitat a l’existència de malalties minoritàries- i a la tasca que es realitza des de la FECAMM i PATIENT73: donar suport als afectats per les malalties minoritàries i als seus familiars; fomentar la investigació i divulgació de tècniques o tractaments que mitiguin aquest tipus de malalties; col·laborar amb entitats i organismes públics i privats amb finalitats semblants; promocionar la necessitat d’un diagnòstic correcte als malalts i als seus descendents; i divulgar i fomentar el coneixement de les malalties poc freqüents a nivell social i docent. En aquesta intervenció el va acompanyar John Ward, col·laborador de la FECAMM en les relacions amb la indústria i els centres de recerca i en el desenvolupament de la seva plataforma, Patient73Hub.
El plat fort va arribar amb la ponència de l’Antoni Esteve, periodista, empresari, editor del portal Paréntesis MEDia sobre IA i president de Lavinia, grup de comunicació, continguts i tecnologia que ofereix solucions audiovisuals digitals, immersives i virtuals. Antoni Esteve va exposar la seva visió sobre la IA, que ha vingut per quedar-se, i el seu impacte a la vida de la gent, que ell veu amb bons ulls en general i molt positivament en particular per ajudar en el camp de les malalties minoritàries. És conscient que una part de la societat veu la IA amb desconfiança i temor. Ell està convençut que la IA és una gran eina per progressar, per transformar positivament el món.
El festival inclourà curtmetratges i alguns llargmetratges com ‘Mentre siguis tu’, de Claudia Pinto, o ‘Juan Mariné. Un segle de cine”, dirigida per María Luisa Pujol. Es dividirà en 5 blocs: el primer denominat “Divertit” dedicat al públic infantil; el segon “Visibles”, el tercer “Ràpid”, el quart “Majories” i el cinquè “Invisibles”. Les projeccions aniran seguides de debats i col·loquis. Hi participaran, entre d’altres, Juan Carlos Unzué, Núria Terribas i Isabel Gemio.