l’Acadèmia del Cinema Català ja ha donat a conèixer la data que celebrarà la gala dels XVII Premis Gaudí. Serà el dissabte 18 de gener de 2025 i l’espai que acollirà la gran nit del cinema català serà l’Auditori Fòrum CCIB (Centre de Convencions Internacional de Barcelona). La lectura de nominades tindrà lloc el 5 de desembre a l’Auditori de la Pedrera. 

Quant a les votacions, la primera volta està prevista del 28 d’octubre al 29 de novembre d’aquest any, i la segona del 5 de desembre de 2024 al 10 de gener del pròxim any. El Premi especial del públic a la Millor pel·lícula es decidirà entre el 10 de desembre de 2024 i el 10 de gener de 2025

Les inscripcions per participar en aquesta nova edició estaran obertes fins al dilluns 16 de setembre a les 14 h del migdia. Podran presentar-s’hi aquelles produccions catalanes (llargmetratges de ficció, documentals i d’animació) estrenades a sales durant el 2024 (amb una permanència en pantalla mínima de set dies no consecutius), entenent “pel·lícula catalana” la que compta amb un mínim del 20% de producció local i acredita la participació de talent català almenys amb 6 punts, distribuïts en un mínim de 3 categories, segons estipulen les Bases. 

Enguany, desapareix la categoria a Millor pel·lícula de televisió, i s’incorporen criteris concrets referents a la preselecció de curtmetratges, entre els quals destaca la trajectòria en festivals. Un total de 15 curtmetratges passaran a la primera ronda de votacions, dels quals un mínim de 8  hauran de ser en VOCAT

Canvis de l’any passat que es mantenen vigents en el 2024

En els XVII Premis Gaudí, les categories d’interpretació, so, efectes visuals, i maquillatge i perruqueria, continuaran computant 1 punt per cada professional català inscrit com a cap d’un dels seus subdepartaments (disseny de so, so directe i mescla; perruqueria i maquillatge; i efectes físics i digitals), excepte si es tracta de la mateixa persona realitzant dues especialitats de la mateixa categoria alhora, que només computarà 1 punt en total.

D’altra banda, pel que fa a les bases del Premi a Millor música original, la composició musical haurà d’haver estat creada expressament per a la pel·lícula, ocupant com a mínim un 15% del metratge total i sigui, com a mínim, el 51% de tota la música del film.

Així mateix, dins de la Comissió de preselecció documental, el nombre de títols preseleccionats per passar a la primera volta de votació equivaldrà a 2 /3 dels documentals inscrits, és a dir, com més documentals s’inscriguin, més títols optaran com a candidats a Millor pel·lícula documental.

Curtmetratges i pel·lícules europees

Pel que fa als curtmetratges, podran participar-hi tots els curts qualificats entre l’1 d’octubre de 2022 i el 30 de setembre de 2024 que no s’hagin presentat anteriorment als Premis Gaudí. Els títols inscrits seran valorats per una comissió de preselecció externa designada per la Junta Directiva de l’Acadèmia, que seleccionarà 15 curtmetratges per entrar a la cursa dels Premis en la categoria de Millor curtmetratge.

De la mateixa manera, una comissió de preselecció s’encarregarà d’escollir les 10 pel·lícules europees, estrenades a Catalunya entre el 20 d’octubre de 2023 i el 18 d’octubre de 2024, que competiran en la primera ronda de votacions a la categoria de Millor pel·lícula europea.

Continuem treballant per la diversitat 

Mantenint la línia de treball sobre la diversitat iniciada el 2021, l’Acadèmia del Cinema Català tornarà a recollir dades sobre edat, gènere, orientació sexual, diversitat funcional, origen ètnic o racial i classe social tant dels personatges que apareixen a la pantalla, com de l’equip humà que ha fet possible les pel·lícules inscrites.

Codi de conducta contra l’assetjament sexual

Les bases dels XVII Premis Gaudí inclouen un codi de conducta a través del qual s’estableix una política de tolerància zero amb les conductes que atemptin contra els drets de les persones, i, molt particularment, amb les agressions verbals, físiques i/o sexuals que es puguin cometre en l’organització i celebració dels actes que conformen la cursa dels Gaudí. Amb aquest pas, l’Acadèmia referma el seu compromís de crear un model reproduïble a tot el sector, que contribueixi a la transformació estructural necessària per erradicar les violències masclistes dins la indústria.

Les produccions es podran inscriure telemàticament mitjançant la plataforma següent fins al dilluns 16 de setembre a les 14 hores.

Consulta les bases:

Bases reguladores dels XVII Premis Gaudí [català].

Bases reguladoras de los XVII Premios Gaudí [castellà].