El Ministeri de Cultura ha fet pública en els darrers dies l’Estadística de Cinematografia: Producció, Exhibició, Distribució i Foment corresponent al 2023. Segons aquest informe, el cinema a Espanya va créixer al voltant del 30% el 2023. El nombre total d’espectadors va registrar un increment interanual del 29,7%, fins a 76,7 milions. Paral·lelament, la recaptació total va pujar a 493 milions d’euros, un 34,2% més respecte a l’any anterior. El nombre de pel·lícules exhibides en alguna de les 3.608 sales d’exhibició distribuïdes pel conjunt del territori espanyol va ser de 2.357, 728 de les quals van ser estrenes, un 13,2% més que l’any anterior.

El cinema espanyol manté el creixement

Pel que fa al cinema espanyol, els resultats continuen llançant xifres ascendents, testificant la seva fortalesa actual. L’any passat es van exhibir 673 pel·lícules espanyoles, que van ser vistes per un total de 13,4 milions d’espectadors, cosa que representa un creixement del 2,9%. Mentrestant, la recaptació va sumar 82,4 milions d’euros, un 6,2% més.

Per la seva banda, les pel·lícules estrangeres van rebre 63,3 milions d’espectadors el 2023, fet que suposa una recuperació interanual del 37,4%. En total, van obtenir una recaptació de 410,7 milions d’euros, amb un increment del 41,6% respecte del 2022.

Més dones directores i guionistes

L’estadística també observa la reducció de la bretxa de gènere al sector, en línia amb les accions articulades en els últims exercicis pel Ministeri de Cultura. En els llargmetratges de producció espanyola, el 41,9% van tenir participació de dones en la direcció o en el guió el 2023, fet que suposa un increment de 5,3 punts percentuals respecte al 2019. Segons l’estadística, el 25,9% de els llargmetratges de producció espanyola va ser dirigit o codirigit per una dona. Al 40,5% hi va haver participació de dones en l’elaboració del guió. En tots dos casos, aquests percentatges representen increments respecte al 2022.

Des del 2020, la interpretació dels resultats d’aquesta operació estadística té en compte l’efecte de la crisi COVID-19, que va incidir especialment en l’activitat de les sales cinematogràfiques. En aquest sentit, es continuen registrant descensos al quadrienni respecte al 2019: el nombre d’espectadors és un 26,9% menor i la recaptació, un 19,8%.

Sobre l’estadística

L’Estadística de Cinematografia: Producció, Exhibició, Distribució i Foment és elaborada pel Ministeri de Cultura a través de la Subdirecció General de Foment de la Indústria Cinematogràfica i Audiovisual de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), juntament amb la Divisió dEstadística i Estudis de la Secretaria General Tècnica. L’operació estadística ofereix indicadors sobre l’activitat cinematogràfica, entre ells relatius a producció, distribució, exhibició, infraestructura i recaptació.

Pel que fa a la producció cinematogràfica, proporciona dades sobre les empreses productores que han desenvolupat activitat o el nombre de pel·lícules produïdes. La informació sobre distribució fa referència a l’activitat de les empreses distribuïdores ia la nacionalitat de les pel·lícules que distribueixen. Les dades d’exhibició comprenen tant la infraestructura, cinemes i sales, com la seva activitat, pel·lícules estrenades i exhibides, espectadors o recaptació.

ACCEDEIX A L’ESTADÍSTICA DES D’AQUEST ENLLAÇ