Dia del Cinema Català: Matinal amb el TAC
El 6 de novembre de 2022, dins del 41è Festival de Cine de Terror de Molins de Rei es va celebrar l’esdeveniment Dia del Cinema Català: Matinal amb el TAC (Terror Arreu Catalunya). Aquesta trobada va comptar amb els representants dels festivals del TAC de totes les províncies de Catalunya per comentar les diverses realitats de cada festival i els reptes de futur dels festivals catalans.
Els ponents van ser:
Jacint Espuny (Fangofest – Amposta) Ramon Bochaca (Galacticat – Tàrrega) Jacint Casademont (Ceba Negra – Figueres) Òscar Lladó (B-Retina – Cornellà) Moderador: Roger Sàbat (TerrorMolins – Molins de Rei)
I amb el títol de “Suegra muerta, vendo Ford Fiesta”-“Anàlisi, reptes, oportunitats i problemàtiques de la realització de festivals de gènere a Catalunya”, els ponents van donar a conèixer les casuístiques de cadascun dels festivals representats i van exposar les seves problemàtiques i preocupacions.
El punt de partida de la xerrada ha estat l’experiència viscuda durant els gairebé dos anys que va durar la pandèmia de la covid amb les restriccions i incertesa total de què fer. Tot i les mesures que es van imposar per seguretat es va produir una resposta per part del públic molt positiva i impressionant també, el qual va omplir les sales dels festivals com comentaven els companys del B-Retina i Fangofest. Ara bé, una vegada tot ha tornat a la “normalitat” sembla que de vegades costa fidelitzar i fer venir el públic, sobretot si hi ha hagut un canvi de dates del festival, o potser per la saturació d’oferta cultural i d’oci que sembla que hi ha.
Arran d’aquesta situació, alguns festivals han posat la mirada a les plataformes VOD, com Filmin per oferir una proposta més, però al mateix temps no es vol perdre el format físic, per descomptat, tot i que els temps canvien ràpidament i ens trobem de ple en l’era digital, en la qual costa que els més joves se sentin atrets per anar a una sala de cinema.
Tots plegats amb edicions a l’esquena, es plantegen si es pot/cal créixer com a festival, professionalitzar-se i de quina manera. Com començava la xerrada en Roger Sàbat, “la majoria dels festivals que formem part del TAC són festivals de gestió amateur”, és a dir, cada any s’han de fer malabars i afinar l’enginy amb el pressupost disponible que ve de la publicitat, patrocinadors, entrades i marxandatge, ja que les subvencions públiques costen que s’hi pugui optar directament.
Pel que fa al futur d’aquests festivals, en Jacint Casademont és força pessimista i vaticina que el fet d’anar al cinema desapareixerà, però també es va comentar com s’ha aconseguit atraure un públic nou, més jove, gràcies a iniciatives com les que fa el Galacticat com el projecte juntament amb l’ESCAC, Filmoteca i altres entitats, en el qual la canalla aprèn i fa un curtmetratge. Aquesta activitat ha tingut molt bona rebuda i fa que aquesta mateixa canalla després vulgui anar al cinema a veure una peça com Häxan, un film mut del 1922 sobre la història de la bruixeria. No està tot perdut, doncs!
Ja teniu disponible tota la xerrada: