La Setmana del cineclubisme, és un dels principals esdeveniments del moviment cineclubista dels territoris de parla catalana. Durant una setmana podrem veure diferents títols escollits per persones i entitats directament lligades al moviment cineclubista. Com cada any, a part de les projeccions, i en el marc  de la primera sessió, es lliuraran els premis José Maria Nunes atorgats per la Federació catalana de cineclubs (FCC): “millor pel·lícula catalana de l’any”; “persona/entitat vinculada al cineclubisme” i “fet cineclubista” què destaca una activitat organitzada per un cineclub.

Entre les pel·lícules programades hi ha la guanyadora del premi Quijote en L’Alternativa de 2021; un títol del catàleg de la FilmoXarxa; un clàssic del segle XXI escollit per un cineclub, enguany el cineclub Diòptria de Figueres; el film triat per Drac Màgic, guanyadora l’any passat del premi “persona/entitat vinculada al cineclubisme”; un film provinent d’un país membre de la Federació Internacional de Cineclubs amb la Federació Portuguesa com a convidada. I, obrint la setmana, el film català de l’any, escollit directament pels cineclubs.

Cada una de les sis sessions, comptarà amb la presentació de persones vinculades a la FCC, a les pel·lícules i a la Filmoteca de Catalunya. Per tots aquests motius, la Setmana del Cineclubisme promet tardes molt especials amb el públic organitzat com a gran protagonista.

Programació

Dimarts 4 d’octubre 2022 a les 20:00. Sala Chomón 
Inauguració de la Setmana del Cineclubisme Català. Lliurament dels Premis Jose Maria Nunes a la millor pel·lícula catalana 2021, a una persona/entitat especialment relacionada amb el cineclubisme i al millor fet cineclubista 2021.

Projecció de la pel·lícula guanyadora del Premi JM Nunes a millor pel·lícula catalana de 2021:
Sis dies corrents. Catalunya. 2021. 85 minuts. Amb la presentació de la seva directora, la Neus Ballús.

La pel·lícula relata una setmana a la vida de Valero, Moha i Pep, treballadors d’una petita empresa de lampisteria i electricitat dels afores de Barcelona. En Moha, el més jove, haurà de demostrar que està preparat per substituir en Pep, que es jubila. Però en Valero considera que Moha “no dona el perfil”.

Dimecres 5 d’ctubre a les 18:00. Sala Laya
Pel·lícula escollida per Drac Màgic, Premi JM Nunes 2021 com a entitat especialment relacionada amb el cineclubisme

Visión Nocturna de Carolina Moscoso Briceño, Xile, 2019, 78’. Presentació a càrrec de Diana Mizrahi

A vuit anys d’haver estat violada en una platja propera a Santiago, una jove cineasta arma amb desenes de vídeos diaris un calidoscopi en què apareixen les ferides de l’abús, els re-victimitzants processos judicials i l’amistat que l’acompanya. En revisitar aquestes imatges, sorgeix un diàleg entre la llum i la foscor, mentre roman l’estranyesa davant del món. En aquest viatge es desprèn la pregunta: Què és en realitat una violació i quan s’acaba?

Dijous 6 d’octubre a les 18:00. Sala Laya
Guanyadora del Premi Don Quijote de la Federació Internacional de Cineclubs al Festival de Cinema Independent de Barcelona, L’Alternativa 2021.

Regreso a Reims de Jean-Gabriel Périot. França 2021, 83min. Amb la presència de un membre de la Federació Catalana de Cineclubs

«Regreso a Reims em permetia en certa manera parlar de la meva pròpia història familiar. La meva germana i jo vam ser els primers a fer estudis superiors. Soc, com Marie-Ange Luciani (la productora) i Didier Eribon (l’autor del text), el que es diu un trànsfuga de classe. Vaig acceptar adaptar aquest text perquè les qüestions polítiques que planteja les sento pròximes i perquè em vaig permetre atreure al present imatges i representacions del món del treball i de la condició obrera”

Divendres 7 d’octubre a les 18:00. Sala Laya
Pel·lícula programada per la Federació Portuguesa de Cineclubs.

Sycorax de Lois Patiño (2020) + Surdina de Antonio Duraes (2021) 100 minuts. Presentació en vídeo de la Federació Portuguesa de Cineclubs.

Qui és Sycorax? El primer personatge a trepitjar l’illa de “La Tempesta” de William Shakespeare. Però el problema a l’obra és que Sycorax no té veu. És a penes esmentada per Pròsper com una bruixa dolenta, vella i encorbada, que va tancar vilment a Ariel, l’esperit de l’aire, en un arbre. Però, per què tancaria Ariel en un arbre? Aquí, nosaltres, no creuríem tant a Pròsper.

Surdina: En un entorn rural, li diuen a un vell que la seva dona morta va ser vista al mercat. Despit i trist, decideix amagar-se lluny de la resta del món. No obstant això, els seus amics insisteixen que no hauria d’escoltar els sentits. Diuen que hauria d’intentar recuperar-se i, qui sap, fins i tot tornar-se a casar. És una història sobre la delicadesa de la vellesa, del que encara queda per somiar i estimar quan arribes a aquesta etapa de la vida i el cos es debilita. Té lloc en un Portugal antic i amagat que encara existeix malgrat els nostres esforços de modernització.

Dissabte 8 d’octubre a les 20:00. Sala Laya
Pel·lícula de FilmoXarxa, Xarxa de sales concertades de la Generalitat de Catalunya

Lo que dirán de Nila Núñez. Catalunya 2017. 61 minuts. Presentació a càrrec de la realitzadora Nila Núñez.

“No sempre passa, quan el documental es limita a observar, que el que s’observa es converteixi en trasncendental. Lo que dirán té aquesta virtut essencial, però va més enllà, ja que en ell la realitat es transforma en símbol i el que succeeix en el film assoleix el caràcter d’alegoria d’una cruïlla social. L’ús del hijab, que tantes contradiccions genera a Occident, es presenta a Lo que dirán en forma de conversa entre dues amigues amb visions diferents sobre les relacions entre la identitat i l’aparença personal.” (Josep Maria Català Domènech)

Diumenge 9 d’octubre a les 20:00
Clàssics del Segle XXI. Programat pel Cineclub Dióptria, guanyador al 2021 del Premi JM Nunes al millor fet cineclubista.

Elephant de Gus Van Sant EUA, 2003, 81 minuts. Presentació a càrrec de Carles Font, president del Cineclub Diòptria de Figueres.

Recreació de la matança perpetrada per dos adolescents a l’institut Columbine als EUA. És un dia normal de tardor, i tots els alumnes fan la seva vida rutinària: l’Eli, de camí a classe, convenç un parell de rockers perquè els facin unes fotos. Nate acaba el seu entrenament de futbol i queda amb la seva nòvia Carrie per menjar. John deixa les claus del cotxe del seu pare a la consergeria de l’institut perquè les reculli el seu germà. Però aquell dia no serà com els altres