Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) és un dels directors de fotografia més representatius de l’audiovisual català, no només pels seus treballs a la indústria cinematogràfica sinó per la seva dilatada participació en espots publicitaris, obres de teatre o espectacles televisius i per la seves tasques de docència i d’assessorament tècnic.

La seva carrera cinematogràfica comença en la dècada dels anys seixanta amb el col·lectiu independent Lentiplasticromocoliselectoserpentigraf en què retrata diversos títols d’estètica underground fins a debutar en la direcció de fotografia amb Robin Hood nunca muere (Francesc Bellmunt , 1974). En aquesta primera etapa destaquen les seves col·laboracions amb els films d’autor de José María Nunes, Francesc Bellmunt i Jordi Cadena. Superada aquesta etapa inicial, els seus projectes sempre han sabut combinar la fotografia de films de caràcter més experimental i innovador com GaudíPont de VarsòviaTren de sombras amb d’altres produccions més convencionals com Solitud, El pianista o Tic Tac. En els més de 50 llargmetratges que ha realitzat les tasques de director de fotografia, o operador de càmera, ha treballat amb Pere Portabella, Carles Benpar, José Luis Borau, Ventura Pons, Mario Gas, Francesc Bellmunt, Romà Guardiet o Gonzalo Herralde, entre d’altres.

A banda del cinema, entre espots publicitaris, sèries de televisió, telefilms i documentals, Pladevall ha treballat en més de quatre-centes obres audiovisuals, tot destacant també els seus dissenys d’il·luminació per a obres de teatre, concerts i espectacles televisius, com les cerimònies d’inauguració i de cloenda dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona (1992) i de les cerimònies dels premis Goya dels anys 1999 i 2001.

Paral·lelament, sempre ha combinat la seva feina amb les tasques de docència a l’ESCAC i d’assessorament en temes de preservació i restauració en el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya.

Aquest homenatge que li retem al mestre de la fotografia cinematogràfica catalana està format per dos dels títols més experimentals de la seva carrera i que li han significat un repte professional important, Gaudí i Tren de sombras.

Tomàs Pladevall, acompanyat pel cineasta Manuel Huerga i Mariona Bruzzo i Rosa Cardona, responsables del Centre de Conservació i Restauració (2CR) de la Filmoteca, presentarà aquestes dues sessions.