L’actor recollirà el premi durant la cerimònia d’inauguració del certamen el dijous 30 de març.

Emilio Gutiérrez Caba recollirà el premi d’honor de la 23a edició de la Mostra Cinema Llatinoamericà de Catalunya d’aquest any, que se celebra del 27 de març al 2 d’abril a Lleida i està coorganitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida. El premi es lliurarà durant la inauguració del certamen, el dijous 30 de març, moment en què també es concediran els Premis Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català, que enguany guardona als cineastes Jordi Cadena i Francesc Betriu, i el Premi Ángel Fernández Santos, que enguany guardona a Javier Tolentino, director del programa del cinema de Radio 3 “El séptimo vicio”.

EMILIO GUTIÉRREZ CABA

(Valladolid, 1942) La seva vocació artística ve marcada per la seva família, està vinculada, com ell, al teatre i al cinema.
Abans de dedicar-se a la interpretació, va treballar en un laboratori de cine de la productora Madrid Films.
L’any 1962 es va incorporar com a professional a la companyia de Lilí Murati, amb la qual va realitzar la seva primera gira per Espanya. L’any 1963 va interpretar el paper de Peter Pan a l’obra que porta el mateix títol.
L’any 1968 va crear la seva pròpia companyia de teatre juntament amb Maria José Goyanes i l’any 1970 va estrenar Olvida los tambores, de l’escriptora Ana Diosdado. Des de l’any 1979, ha estrenat obres de clàssics com Calderón, Shakespeare o Joyce i no ha deixat d’intervenir en peces d’autors contemporanis com Álvaro del Amo, Jorge Díaz o Fermín Cabal.
L’any 1996 va interpretar el personatge de Don Diego a El sí de las niñas, de Moratín, i l’any 1998 va estrenar La mujer de negro, la qual va recórrer tota Espanya durant gairebé quatre temporades.
L’any 2003 va estrenar El príncipe y la corista, acompanyat per María Adánez i l’any 2008 l’obra La muerte y la doncella, al costat de Luisa Martín.

En la seva carrera cinematogràfica, en la qual va debutar l’any 1963, acumula ja més de vuitanta pel·lícules. El seu primer paper important fou a Nueve cartas a Berta (1966), de Basilio Martín Patino, més tard va destacar en altres pel·lícules com La caza (1965), de Carlos Saura.

Ha interpretat papers destacats en els quals ha rebut diversos premis: l’any 2001 va aconseguir un Premi Goya al Millor Actor de Repartiment per La comunidad, d’Àlex de la Iglesia, i va repetir l’any 2002 en la mateixa categoria per El cielo abierto, de Miguel Albaladejo. Fou nominat un altre cop l’any 2007 per La torre de Suso, de Tom Fernández.
Entre els últims films, ha treballat el 2015 a Palmeras en la Nieve i Anacleto: Agente secreto.