Cada any, en acabar l’agost, comença a Perpinyà una Mostra amb nom de tarja de crèdit que congrega el bo i millor dels fotoperiodistes d’arreu del mon… La Visa –Visa pour l’image- que és del que parlem, treu el nom de l’accepció francesa del terme “visa” equivalent a passaport, visat… i realment aquest document legal que permet viatjar per tots els països és absolutament significatiu per comprendre l’esperit d’aquesta convocatòria de la Catalunya Nord. El format de “Visa pour l’image” inclou una part professional i un altra de públic massiu. En la primera es porten a terme gran nombre de xerrades i jornades d’especial interés per a professionals (www.visapourlimage.com) Hi ha un espai firal al Palau de Congressos on a banda d’aquesta activitat les grans agències tenen un espai propi amb estands… De tota manera, el que més destaca al visitant és justament la part “pública” i expositiva d’aquest esdeveniment: Podem trobar treballs fotogràfics de tots els racons del mon: les primaveres dels païssos àrabs, els guettos de Tel Aviv, les guanyadores del World Press Photo d’enguany o … Imatges colpidores q. Val a dir que moltes d’aquestes exposicions poden visitar-se acompanyades del fotògraf que exposa, amb la qual cosa hi ha un “plus” afegit important… però a sobre els marcs de les exposicions són excepcionals: El Convent dels Minims o l’Antiga Universitat… sense oblidar el Hotel Pams, un espai digne de Hitchhock on podria sortir Tony Perkins de sota un taulell… També caldria destacar les “vetllades de projecció” on veurem fotografies en pantalla gran…
Hi ha encara un aspecte més a ressaltar: la participació catalana –caldria dir de la Catalunya del Sud?- en aquest esdeveniment. Aquesta col•laboració està canalitzada per l’Associació Diomira que des de fa uns anys porta a terme el concurs de fotoperiodisme Clic –amb recolzament de la Direcció General de la Joventut de la Generalitat-. Els guanyadors d’aquest Concurs juvenil exposen el seu treball a la Casa de la Generalitat de Perpinyà on també es fa l’atorgament de premis…
Aquesta participació catalana tot i sent important podria ser-ho encara més i de fet en els darrers anys creix el nombre de joves que es presenten al concurs i també les exposicions catalanes al Off- VISA: els diversos espais a la ciutat (botigues, galeries d’art, grans magatzems…) que ofereixen exposicions. Aquest any, a més, ha destacat la presentació per primera vegada de l’UOC amb l’exposició “Mirades”, “Places abandonades” del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona i un espai d’exhibició dels alumnes de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya… A la fi, la cita de Perpinyà és una magnífica ocasió per allargar uns dies més de vacances a finals d’agost que pròpiament no són tals, tot i que la ciutat té un atractiu turístic indiscutible… Esperem que l’any proper creixi també la participació catalana …tan en participació com en visitants. Perpinyà on es pot anar i tornar en el dia des de qualsevol indret de Catalunya és la molt justificable “escapada” de la fi de l’estiu