Atlàntida Mallorca Film Fest ha presentat a primers de juliol la seva 12a edició. Jaume Ripoll, director del festival, ha estat l’encarregat de desvetllar la programació de l’edició presencial del festival des de la seu de la Filmoteca Española (Madrid).
L’actriu Isabelle Huppert i el cineasta Sergei Loznitsa rebran el Premi Master of Cinema que otorga AMFF en col·laboració amb la Mallorca Film Commission.
Durant vuit dies, entre el 24 i el 31 de juliol, Palma es convertirà en la seu física d’aquest ja consolidat festival de cinema, música, xerrades i trobades de la industria.
INAUGURACIÓ I CLOENDA
Atlàntida Mallorca Film Fest obre la seva programació el dia 24 de juliol amb l’estrena nacional de Ramona, primer llargmetratge de la madrilenya Andrea Bagney, i que té com a protagonista a Lourdes Hernández, coneguda pel seu projecte musical Russian Red. La cantant, que va confessar en un post d’Instagram que aquest guió li havia canviat la vida, interpreta a una actriu que, just abans d’encarar el seu primer càsting, viu un particular encontre amb un home que resulta ser el director de la pel·lícula en la que aspira a treballar.
El mateix dia 24, i en una Sessió Especial al Centro Cultural La Misericòrdia, AMFF comptarà amb la presència de Marina Abramovic i amb la projecció de Las siete muertes de Maria Callas en la que comparteix protagonisme amb Willem Dafoe. L’artista sèrbia, Premi Princesa de Asturias i que s’autodefineix com la Padrina de l’Art de la Performance, serà també objecte d’una exposició a la Galeria Horrach Moyà a Mallorca. Aquesta sessió s’arrodonirà amb l’actuació en concert de Rita Payés.
El certamen balear tancarà la seva edició amb el lliurament de premis del jurat, la crítica i el públic, així com un Premi Honorífic Màster of Cinema encara per confirmar. Després dels guardons es podrà veure el darrer treball del guanyador del Goya. Kike Maíllo: es tracta de El falsificador, sobre la fascinant figura de l’artista català Oswald Aulestia Bach, un dels més grans falsificadors d’art de la història. Aquest documental clausurarà l’Atlàntida Mallorca Film Festival el 31 de juliol. A la projecció del documental el precedirà un concert de piano d’Amaia, creat especialment per al festival.
PLATS FORTS
Entre les pel·lícules que formaran part de la programació de la 12a edició d’Atlàntida Mallorca Film Fest destaquen un grapat de premieres que comptaran amb la visita dels seus directors i que mantenen el certamen com a cita ineludible estiuenca per a cinèfils. Una de las presències més cridaneres serà la del gairebé sempre transgressor Gaspar Noé, que portarà a l’illa Vórtex, una mirada als últims dies d’una parella d’ancians que pateix demència. Un film emocional i reflexiu que protagonitza el també cineasta Dario Argento, el rei del giallo.
A Palma arribarà també el director de El desconocido del lago, Alain Guiraudie, amb Un héroe anónimo, film que uneix terrorisme i comèdia social, en una arriscada proposta en la que una prostituta i el seu client veuen interromput un servei per culpa d’un atemptat. Guiraudie satiritza a la societat francesa i reflexiona sobre la paranoia col·lectiva, la por, i l’odi a la immigració.
Per la seva part, el polac Jan P. Matuszynski estrenarà Varsovia 83, cuestión de estado, thriller polític que ens duu a la Polònia dels anys 80 per a rememorar el cao real de Grzegorz Przemyk, jove assassinat per la policia comunista, la seva mort va sacsejar el país i va dur a 20.000 persones als carrers, convertint el funeral en una improvisada manifestació contra el govern. I l’hispano-britànic Luc Knowles arribarà amb el seu debut Libélulas, premiat a la secció Zonazine del Festival de Màlaga i protagonitzat per Milena Smit i Olivia Baglibi, amb la que el cineasta planteja un retrat generacional sobre la vida a l’extraradi a partir de la peripècia de dues noies que somien en fugir del barri i començar de nou.
Un altre dels films més atractius de la programació d’Atlàntida Mallorca Film Fest serà l’estrena nacional de Pacifiction, la hipnòtica i estimulant nova proposta del sempre audaç Albert Serra, una mirada particular al neocolonialisme que va impactar a la darrera edició del Festival de Cannes i que ens porta fins a la Polinèsia Francesa per a seguir al més alt representant de la República, encarnat per Benoît Magimel, en el seu intent d’aplacar les ires de la població local davant la suposada amenaça d’assajos nuclears a l’illa.
Entre les presències internacionals que visitaran AMFF destaca la del cineasta Sergei Loznitsa, que formarà part d’una secció especial dedicada al conflicte d’Ucraïna. Premiat a festivals como Cannes, Sevilla, el director de films com Donbass o En la niebla presentarà a Espanya el seu impactant últim llargmetratge, Sobre la historia natural de la destrucción: es tracta d’un documental que utilitza imatges d’arxiu per a fer-nos testimonis dels sobrecollidors bombardejos de les forces aliades a ciutats alemanyes com Colònia o Hamburg durant la Segona Guerra Mundial. La projecció la precedirà un concert de la pianista i cantant catalana Marina Herlop.
UNA NOVA SECCIÓ OFICIAL
Una de les principals novetats d’aquesta 12a edició de AMFF serà una Secció Oficial, amb un premi a la millor pel·lícula valorat en 10.000€ a la distribució. Aquesta nova secció, dirigida al públic jove, comprendrà una selecció de llargmetratges que empatitzarà amb els dilemes, conflictes i diferents situacions amb les que s’enfronten les noves generacions. El jurat estarà format per Leticia Dolera, Eneko Sagardoy i Nacho Vigalondo i tres joves estudiants Mateu Bibiloni, Paula Martín i Sophi Burgüer
22 llargmetratges en total composen la Secció Oficial, dels quals 13 es presenten a competició, que té com a leit motiv els dilemes i conflictes amb què s’enfronten les noves generacions. Sempre atent a les noves veus cinematogràfiques, combatives o provocadores, Atlàntida Mallorca Film Fest presentarà títols molt diversos: com el debut a la direcció del conegut actor barceloní Francesc Cuéllar, amb el drama metacinematogràfic Jusqu’ici, tout va; el vibrant thriller psicològic Heartbeast, debut de la finlandesa Aino Suni; el thriller històric Bruno Reidal, confessió d’un assassí, de Vincent Le Port; la última guanyadora del Premi César a Millor òpera prima, Magnetic Beats, de Vincent Maël Cardona, i Softie, de Samuel Theis. A elles se sumen la italiana Una femmina, código de silencio, de Francesco Costabile; les suisses Soul of a Beast, de Lorenz Merz, doblement premiada al Festival de Locarno; la ucrainesa Rhino, de Oleh Sentsov; la polaca Other People, de Aleksandra Terpinska; la franco-kosovar La colina donde rugen las leonas, de Luàna Bajrami, el frenètic thriller Runner, de Andrius Blazevicius o l’aclamada Farha, en el que som testimonis de la Guerra entre Israel i Palestina a través dels ulls d’una adolescent. La secció oficial a competició la completa una pel·lícula d’animació que ve de conquistar Cannes i Annecy, Los secretos de mi padre de Vera Belmont i Xavier Picard.
Fora de Competició Oficial podran gaudir d’altres títols trencadors com Coma, la nova pel·lícula de Bertrand Bonello o la sorprenent Atlantide, de Yuri Ancarini, entre altres.
COMPROMÍS I ORGULL
Més enllà de la seva nova Secció Oficial, Atlàntida Mallorca Film Fest vol posar també el focus en els conflictes i problemàtiques del col·lectiu LGTBIQ+. Per una banda, estrenarà a Espany el documental italià Hacia mi nombre, de Nicolò Bassetti. Pare d’un nen trans, el cineasta dona veu a quatre joves en diferents moments del seu procés de transició. El documental està produït per Elliot Page. La projecció estarà acompanyada d’un debat i es rematarà amb un concert de Rocío Saiz i Jimena Amarillo.
La secció Atlàntida LGTBIQ+ rebrà també a diversos cineastes que presentaran les seves pel·lícules al certamen: Zaida Carmona arribarà amb La amiga de mi amiga, comèdia romàntica, costumista i lèsbica directament inspirada en el cinema d’Éric Rohmer. En el documental Fail Better, la càmera d’Eva Garrido es planta a la barcelonina Plaça dels Àngels, davant el MACBA, per a donar veu als i a les joves que formen un mosaic humà ple de vida. Per la seva part, a La guerra de Miguel, la cineasta libanesa Eliane Raheb retrata la figura de Miguel Jelelaty, un homosexual que va escapar de l’opressió i la vergonya a la que la seva condició obligava en un país tan conservador com Líban, per aterrar al Madrid dels anys 80, marcat pel desenfreni i la llibertat. i Adrián Silvestre presentarà Mi vacío y yo, ficció inspirada en les experiències del seu protagonista, Raphaëlle Perez, en busca de la seva identitat. Un film que guanyarà el Premi Especial del Jura al Festival de Màlaga i de passar per Rotterdam. La secció es completa amb les projeccions de Girl Picture, de Alli Haapasalo; la impactant Animals, de Nabil Ben Yadir, i Una revolución pornográfica, de Patrick Muroni.
LITERATURA I MÚSICA
En la inacabable oferta que proposa AMFF destaca també la secció Atlàntida Literary, en la que destacarà la visita d’Annie Ernaux (autora de El acontecimiento, adaptada al cinema i guanyadora del Lleó d’Or en Venècia 2021). L’autora francesa presentarà The Super 8 Years un film molt personal que utilitza gravacions domèstiques familiars, i que a mode de diari visual dels seus viatges dona moltes pistes de l’imaginari literari de l’escriptora. Annie Ernaux signa la pel·lícula juntament amb el seu fill David Ernaux-Briot.
Un altre plat fort és Amando a Highsmith, documental d’Eva Vitija sobre la figura de Patricia Highsmith, la seva projecció es completarà amb una taula rodona sobre la mítica novel·lista estatunidenca en la que participarà Fernando Trueba. A Atlàntida Literary es projectaran també Milan Kundera, de la broma a la insignificancia, de Milos Smídmajer; Quiero hablar sobre Duras, de Claire Simon; Los Emigrantes, de Erik Poppe (sobre el llibre de Vilhem Moberg); También en el Cielo, de Tea Lindeburg (a partir de la novel·la de Marie Bregendahl); Guermantes, de Christophe Honoré (en la què els protagonistes assagen una obra de Marcel Proust), i La fiebre de Petrov, de Kirill Serebrennikov (sobre el llibre de Alexey Salnikov).
ATLÀNTIDA TALKS
Atlàntida oferirà espai per a l’exhibició i debat de films com The Photographs de Paolo di Paolo, documental sobre la figura de Pier Paolo Passolini dirigit per Bruce Weber. Després de la seva projecció tindrà lloc una xerrada amb Silvia di Paolo i la productora Eva Lindermann. En aquesta mateixa secció es projectarà Three minutes: a Lengthening, el documental de Bianca Stitger que tindrà un col·loqui a càrrec de la cineasta Núria Giménez Lorang i Pablo Simón; també es podran visionar el documental nòrdic Just animals, i Exposing Mugbridge de Marc Shaffer.
Pel que fa a la programació musical d’Atlàntida Mallorca Film Fest, pel certamen passaran artistes com Cecilio G, Rojuu, Varry Brava, Bejo, Alis, Meneo, Baaldo, Marcelo Criminal y Ortiga, a més a més dels ja citats Marina Herlop, Jimena Amarillo, Tarta Relena, Rocío Saiz, Rita Payés i Amaia.
En els darrers dies, es donarà a conèixer la programació online d’Atlàntida Mallorca Film Festival, així com un nou Premi Màster of cinema d’honor.
Sobre AMFF
Atlàntida Malllorca Film Festival se celebrarà de forma presencial a Palma de Mallorca des del 24 al 31 de juliol, i tindrà la seva edició online del 24 de juliol al 24 d’agost a la plataforma Filmin. Els espais oficials del certamen son llocs tan emblemàtics de Palma com La Misericòrdia, Ses Voltes, Sala Rívoli,
CineCiutat, el Museu de Mallorca, i el Teatre Mar i Terra, un reclam imprescindible per als visitants de Balears, que gràcies al patrocini de la Fundació Mallorca Turisme, converteixen durant una setmana a la capital de Mallorca, en el centre de la cultura europea.
A més a més, amb l’objectiu d’apropar les propostes d’AMFF al públic, les activitats en espais exteriors seran gratuïtes i les projeccions a sales de cinema tindran un preu reduït de 4€.
Creat per Filmin, l’empresa nacional més valorada a l’Observatori de la Cultura, AMFF s’ha consolidat com un dels esdeveniments culturals més importants del sud d’Europa. En la seva passada edició, 12.000 espectadors van assistir de forma presencial als esdeveniments organitzats en espais emblemàtics de Palma, mentre que la seva edició online en Filmin va tenir més de 750.000 espectadors unes xifres històriques per a un esdeveniment cultural privat.
Podeu consultar la programació completa i la compra d’ entrades a: www.atlantidafilmfestival.com